Loenhoutse familie gezocht van dode frontsoldaat

Het gaat moeizaam, maar stilaan levert de oproep om nabestaanden te vinden van twee Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die begraven liggen in het Britse Ilfracombe, enig resultaat. Het Brits kuststadje wil volgend jaar in augustus graag familie van beide soldaten als eregast op de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog uitnodigen. Tijdens de oorlog van 1914-1918 werden ook Belgische frontsoldaten in de verpleegtehuizen van Ilfracombe verzorgd. Twee van hen stierven. Hun graven zijn volledig intact, maar nog nooit stond er een bloedverwant aan hun zerk.

awillems

Een stamboomonderzoeker uit Kalmthout meldt ons nu dat de roots van de Antwerpenaar Emilius Josephus Francken, die op 28 november 1915 op 29-jarige leeftijd in Ilfracombe stierf, in Loenhout liggen. Zijn vader was de in 1841 geboren Cornelius Francken uit Loenhout. Wij belden gisteren enkele Franckens in Loenhout, die uit het blote hoofd geen gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog in Engeland hebben rusten, maar ze zouden het eens navragen. Zij vertelden dar ook in Wuustwezel veel Franckens wonen, die niet noodzakelijk familie van elkaar zijn.

Ontgoocheling

"Ik vernam intussen ook via een van jullie lezers dat Emilius' weduwe Maria Irma Buyssens in 1917, dus twee jaar na zijn dood, hertrouwd is", laat de Britse onderzoekster Sue Garwood weten. "Een Belgische resident in Monaco met de familienaam Francken contacteerde ons museum in Ilfracombe ook naar aanleiding van jullie artikel. Hij had geen weet van een Emilius Francken in zijn familie, maar wilde dna afstaan en vroeg of we de soldaat niet konden opgraven. "Meneer, hij rust al 98 jaar in vrede, wij gaan hem niet opgraven, heb ik hem tot zijn ontgoocheling gemeld."

Ook naar Camiel Kerckvoorde uit Assenede, die in juli 1915 in Ilfracombe stierf, is er een eerste, aarzelend spoor. Een direct familielid Ingrid Kerckvoorde is actief op de stamboom-site MyHeritage, maar Sue Garwood slaagde er nog niet in contact te krijgen met Ingrid.

Bent u familie? Mail dan kmatthyssen@concentra.be.

KMaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio