Amerikaanse duiker overlijdt na recordpoging

De Amerikaanse duiker Nicholas Mevoli is zondag overleden na een fatale recordpoging vrijduiken, dat is duiken met een enkele ademtocht zonder zuurstoffles. De Amerikaan wou tijdens een tiendaagse competitie op de Bahama's 72 meter diep duiken. Dat heeft de New York Times zondag bekendgemaakt.

awillems

De 32-jarige New Yorker wou het record vrijduiken vestigen zonder vin of ander hulpmiddel. Op een diepte van 68 meter kwam hij in de problemen, maar probeerde toch nog zijn doel te bereiken. Hij kwam uiteindelijk boven na 3 minuten en 38 seconden in het water te zijn geweest. Hij verloor vrijwel onmiddellijk het bewustzijn. Redders probeerden hem nog 90 minuten lang tevergeefs te reanimeren.

Vertical Blue, organisator van het jaarlijkse evenement, liet weten de fatale recordpoging te onderzoeken. In een verklaring zei de organisatie nog dat "vrijduiken in competitie een benijdenswaardig palmares inzake veiligheid heeft, maar dat de sport nooit risicovrij kan zijn en alle duikers dat beseffen".

Vrijduiken is een extreme sport die de laatste jaren internationaal in de lift zit, met het uit de grond rijzen van vrijduikscholen in Griekenland, Egypte, Indonesië en op de Bahama's.

Belga

Archieffoto