Namaakkerstbomen winnen aan populariteit

De Sint is nog maar net in het land en de kerstboomverkoop komt al op gang. Namaakkerstbomen lijken zich nu definitief als volwaardig alternatief voor de echte versie te hebben geprofileerd. Maar ook minder traditionele kerstboomvormen steken dit jaar de kop op.

dvansant

Wie dit jaar een echte kerstboom zet, wil betalen voor kwaliteit. Dat zegt Peter Vandenberghe van Comeos, de sectororganisatie van de handel die een rondvraag deed bij tuincentra en doe-het-zelfzaken. "De populairste soort is net als vorig jaar de Nordmann-spar. Oorspronkelijk kwam die boom uit Denemarken, maar de laatste tijd worden die sparren ook in de Ardennen gekweekt", zegt Vandenberghe. "Mensen zijn bereid meer te betalen voor een exemplaar uit potgrond dan voor een afgezaagde boom."

De verwachting is dat de namaakkerstboom goed zal zijn voor ongeveer 50 procent van de kerstboomverkoop. "De kwaliteit van de bomen wordt ook steeds beter", aldus Vandenberghe. "Er zijn nu zelfs al exemplaren met een echte kerstboomgeur." Bovendien worden ook steeds meer totaalpaketten verkocht: bomen waar de lichtjes en versiering al inhangen.

Maar ook de alternatieven die verder afwijken van de traditionele kerstbomen winnen aan populariteit. "We zien nu ook piramidevormige bomen of houten constructies opduiken", zegt Vandenberghe. Vorig jaar deden de "halve kerstbomen" al hun intrede, maar dit jaar zijn ze ook echt in opmars. Kerstbomen met een platte kant om tegen de muur te zetten zijn vooral in trek bij mensen die slechts een beperkte ruimte voor een kerstboom hebben.

BELGA Foto EPA