Islamitische ‘heilige’ voorwerpen in 2014 tentoongesteld in het MAS

De kans is groot dat één of twee sleutels van de Kaäba in Mekka te bewonderen zullen zijn in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen in 2014. “Moslims uit heel Europa zullen naar Antwerpen komen om deze sleutels te zien”, zegt imam Nordine Taouil.

drombouts

De Kaäba in Mekka is het belangrijkste bedevaartsoord voor moslims. Over de eeuwen heen was de familie Al-Sheibi de sleutelbeheerder. Het Turkse museum Topkapi Palace in Istanboel heeft 54 sleutels van de Kaäba in haar collectie.

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) is naar Istanboel gegaan om tot een nauwere samenwerking te komen op cultureel vlak met deze Turkse stad. Hij is overtuigd dat hij één of twee sleutels naar Antwerpen krijgt voor de expo Religies van het boek (over bedevaartsoorden), die in 2014 in het MAS wordt georganiseerd.

“Volgend jaar is het trouwens ook 50 jaar migratie van Turken en Marokkanen”, zegt Heylen. “Na gesprekken met de directeur van Topkapi Palace en de schepen van Cultuur van Istanboel schat ik de kans groot dat we de sleutels in bruikleen krijgen. Dit is niet zo evident. Ze worden zeer zelden uitgeleend.”

Op de tentoonstelling Religies van het boek zullen ook religieuze voorwerpen te bewonderen zijn uit Rome en Jeruzalem. “Het zal de eerste tentoonstelling zijn met internationale uitstraling voor het MAS. De sleutels van de Kaäba zullen vooral moslims aanspreken, ook uit onze buurlanden.”

Dat bevestigt imam Nordine Taouil. Hij is dit jaar nog op bedevaart geweest naar Mekka. De imam werkt mee aan de samenstelling De Kaäba in Mekka is het belangrijkste bedevaartsoord van de moslims. Dat er nu sleutels van worden uitgeleend aan het MAS, is een zeldzaamheid. foto’s reporters, gva van de tentoonstelling in het MAS.

“Deze sleutels betekenen heel veel voor de moslimgemeenschap”, zegt hij. “Ik verwacht dan ook dat veel moslims uit Europa naar Antwerpen zullen afzakken om deze kunstvoorwerpen te bewonderen.”

De Kaäba in Mekka is gebouwd door Abraham en zijn zoon. De sleutels zijn volgens Taouil geen religieuze relikwie. “Het is niet omdat je aan de sleutels bidt, dat er kans is op een mirakel. Relikwieën bestaan niet in de islam. De sleutels zijn wel belangrijk omdat ze een link hebben met de Kaäba.”

SVW