Annemans naar Europa, Dewinter trekt Kamerlijst

Het partijbestuur van Vlaams Belang heeft maandagmiddag een voorstel van voorzitter Gerolf Annemans voor de lijstvorming in de provincie Antwerpen goedgekeurd. Daarin trekt Filip Dewinter (nu nog Vlaams Parlement) de lijst voor de Kamer, Anke Van dermeersch (nu senator) die voor het Vlaams Parlement. Annemans zelf verhuist na een loopbaan van decennia in de Kamer naar het Europees Parlement.

ikerremans

"De partij kiest hier voor vaste waarden, maar dan wel niet op de vaste plaatsen", zo omschrijft Gerolf Annemans de eerder onverwachte keuze voor de Antwerpse kopstukken.

Annemans zetelt reeds sinds 1987 onafgebroken in de Kamer. Tot vorig jaar was hij ook fractieleider, maar die functie gaf hij vorig jaar door aan Barbara Pas, nadat hij tot partijvoorzitter werd gekozen. Filip Dewinter was in die periode het Vlaams uithangbord van de partij. Hij liet zich in aanloop naar de lokale verkiezingen als fractieleider vervangen door Joris Van Hauthem. Anke Van dermeersch is al tien jaar senatrice en nam twee jaar geleden het fractievoorzitterschap over van Jurgen Ceder, toen die de partij verliet. Het voorstel lekte vorige vrijdag reeds uit in De Standaard, maar werd maandag door het partijbestuur bevestigd.

Bij zijn aantreden als voorzitter had Gerolf Annemans aangekondigd dat hij voor vernieuwing en verjonging zou zorgen bij de lijstvorming voor 2014. Annemans had destijds ook verklaard dat hij op elke lijst een nieuwe kandidaat op een verkiesbare plaats wilde. Maar daarover en over de lijsttrekkers voor de andere lijsten wordt in principe pas in december gecommuniceerd.

LM Foto Belga

MEER OVER Vlaams Belang