Leger kreeg nog nooit zoveel kandidaten

De interesse voor een job bij Defensie was nooit groter. Dit jaar zijn er 9.067 kandidaten voor 1.700 vacatures. Die cijfers gaf Defensie maandagochtend mee op de marinebasis van Zeebrugge. Een op de tien kandidaten is een vrouw.

mceulemans

Het is de eerste keer dat Defensie meer dan 9.000 inschrijvingen krijgt voor openstaande jobs, al ligt het aantal vacatures ook hoger dan ooit tevoren. Ter vergelijking: in 2012 waren er nog geen 8.000 sollicitanten voor 1.500 jobs.

Vergrijzing

"Dat geeft uiteraard te maken met de vergrijzing bij Defensie en de nakende uitstroom. We moeten nu al op middellange termijn jonge mensen aantrekken", zegt luitenant-generaal Philippe Grosdent. Het is de bedoeling dat Defensie voorziet in een leger van 30.000 militairen en 2.000 burgers tegen 2015.

In 2014 stelt Defensie 1.400 vacatures open. Het gaat in de eerste plaats om soldaten en matrozen. In die categorie worden 695 nieuwe mensen gezocht. Het leger zoekt ook nog 525 onderofficieren en 180 officieren. Er zijn heel wat vacatures in knelpuntberoepen. Het gaat onder meer om ingenieurs, technici, medisch-technisch personeel en piloten.

Statuut beperkte duur

Vanaf 1 januari wordt ook een nieuw statuut van kracht, namelijk het statuut beperkte duur (BDL). Dat voorziet in een loopbaan van maximum 8 jaar. Bij inschrijving mag de sollicitant maximum 26 of 28 jaar zijn, afhankelijk van het niveau. Ook hier is het doel verjonging. Het BDL-statuut zal in 2014 enkele gelden voor soldaten en matrozen, maar wordt waarschijnlijk de komende jaren uitgebreid naar andere personeelscategorieën.

Belga, archieffoto