Sluiting bibfilialen valt niet in goede aarde bij bezoekers

Tijdens de voorstelling van de meerjarenplanning afgelopen vrijdag raakte bekend dat de drie kleine bibs (Waver-Pasbrug en Elzestraat) de deuren moeten sluiten. Een beslissing die ze onder meer in Onze-Lieve-Vrouw-Waver niet echt kunnen appreciëren.

Ceulemans Bart

Volgens de meerjarenplanning van de gemeente doet Katelijne tot 2019 voor bijna 44 miljoen investeringen, maar ze bespaart ook flink. Naast het sluiten van Sporthal Leyland, een van de drie zwembaden en het afdanken van 26 personeelsleden, worden ook drie bibliotheekfilialen gesloten. De centrale bibliotheek Leyland krijgt alle prioriteit en wordt verder uitgebouwd als ontmoetingsplaats bij uitstek.

De beslissing valt in het bibfiliaal in deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver alvast niet in goede aarde. “Ik vind dit heel spijtig”, reageert Christel Govers (44). “Ik hoop dat het de kinderen niet aanspoort om nog meer voor computer of televisie te kruipen. Ik zal wel naar de hoofdbibliotheek in Katelijne trekken wanneer het zover is. Ik heb vernomen dat zij vanaf 2014 zou starten met e-readerboeken. Dat vind ik wel een leuk initiatief."

De 14-jarige Alicia Van Hoeymissen reageert verbaasd als we haar met het nieuws van de sluiting confronteren. “Is dat echt waar?”, repliceert ze. “Dat is jammer! Ik zit op school in het Sint-Ursula-instituut en voor onze boekbesprekingen kom ik, net als vele van mijn klasgenootjes, hier mijn boeken lenen. Nu ga ik moeten fietsen tot in Katelijne en dat is toch een stuk verder.”

Een vrouw aan de toonbank doet tegen de bibliothecaris alvast ook haar beklag. “Dit ligt heel gevoelig bij de Waveraars”, zegt ze. “Veel mensen vertikken het om naar de bibliotheek in het centrum te trekken. Deze beslissing wordt niet in dank afgenomen.”

“Er worden steeds minder boeken ontleend en het is gewoon onhoudbaar om de drie filialen open te houden”, betreurt ook burgemeester Kristof Sels (N-VA) de beslissing. “Maar dat betekent niet dat het bibliotheek-aanbod zal verkleinen. We starten met het initiatief ‘bib in de school’, waarbij we een lokaal in de scholen inrichten als bibliotheek voor de kinderen. Bovendien werken we de ‘bib aan huis voor senioren'- actie verder uit. Senioren kiezen titels die aan huis worden gebracht.”

BACE

Foto Patrick Hattori
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio