Onderzoekers laten muizen met diabetes zelf insuline aanmaken

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben muizen met diabetes zelf insuline laten aanmaken, waardoor ze hun bloedspiegel konden controleren zonder nood aan extra insuline. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het proces ook bij mensen kan worden toegepast. Dat meldt de onderwijsinstelling maandag in een persbericht.

dvansant

Tijdens het onderzoek richtten de wetenschappers zich op de alvleeskliercellen die onder normale omstandigheden wel spijsverteringsstoffen, maar geen insuline aanmaken. Die worden acinaire cellen genoemd. Muizen die door langdurige diabetes nog nauwelijks betacellen bezaten, werden behandeld met twee groeifactoren waardoor acinaire cellen werden omgevormd tot "betacel-achtigen" die wel insuline produceerden. In de behandelde muizen werd daardoor de bloedsuikerspiegel verlaagd tot hetzelfde niveau als in gezonde muizen met een normale hoeveelheid betacellen.

Toekomstig onderzoek moet volgens de onderzoekers uitwijzen of het proces ook bij mensen kan worden toegepast. Mensen met suikerziekte hebben een tekort aan betacellen in de alvleesklier, waardoor er onvoldoende insuline kan worden geproduceerd. Om de glucosespiegel in het bloed te controleren, hebben die patiënten vaak insuline-injecties nodig. Gecontroleerde productie van betacellen die voldoende insuline produceren, zou daarom een mogelijke oplossing voor diabetes kunnen bieden. "De acinaire cellen zijn uitermate geschikt voor herprogrammering tot betacellen", zegt professor Harry Heimberg. "Ze zijn talrijk, worden niet aangetast door diabetes en hun omgeving is identiek aan die van de betacellen."

De belangrijke stap in het onderzoek naar een therapie voor diabetes wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology.

BELGA Archieffoto AP

MEER OVER VUB