Ramp: de chocolade is bijna op!

Vrouwen zouden een moord doen voor een lekker stukje chocolade, en binnenkort moeten ze dat misschien ook letterlijk gaan doen. Tegen 2020 zal er wereldwijd namelijk een tekort van 1 miljard cacao zijn, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan.

mgeysmans

West-Afrikaanse boeren stappen massaal af van de productie van chocolade om palmolie en rubber te gaan telen. Die teelten zijn een pak standvastiger en gemakkelijker dan de tere cacaoboon en vragen bovendien een pak minder arbeid om te cultiveren. Maar daardoor komt er ook stilaan een tekort aan cacao, iets wat in 2020 zelfs zal resulteren in een tekort van 1 miljard cacao.

Grote fabrieken zoals Barry-Callebaut zijn daarom begonnen met speciale cursussen om boeren te helpen bij het telen van cacao, zodat ze terug zin krijgen om het product op hun plantages te planten. "We wijzen hen in onze modelboerderijen ook op het belang van diversificatie: naast cacao kunnen ze best ook rubber of palmolie produceren en fruit kweken. Daar worden de boeren zelf beter van, want ze hebben verschillende oogsten en een kleiner risico op een mislukte cacao-oogst. Op die manier hebben ze ook een zekerder en hoger inkomen. Bovendien zorgen we voor betere voorzieningen: met onze steun kunnen we boeren aan schoon water, onderwijs en betere huizen helpen. Wat hopelijk voor hen een reden is om toch voor cacao te blijven kiezen", aldus producent Barry-Callebaut in Het Laatste Nieuws.

Photo News

MEER OVER Eten & Drinken