Hamburg versterkt positie als containerhaven

De haven van Hamburg zag haar overslag tijdens de eerste negen manden van dit jaar al met 6 procent stijgen tot net geen 104 miljoen ton. Vooral het derde kwartaal was, aldus de havenautoriteiten, 'briljant' met een overslag van 35,8 miljoen ton of 11,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

drombouts

Hamburg wrijft het zout in de wonde door er op te wijzen dat de gemiddelde groei in de Hamburg-Le Havre-range slechts 0,7 procent bedroeg met in de containersector zelfs een gemiddelde terugval van 1 procent. Hamburg zit daar met een groei van 3,6 procent tot ongeveer 7 miljoen standaardcontainers (TEU) duidelijk boven.

Voor heel het jaar verwacht Hamburg een overslag van 138,5 miljoen ton of 6 procent meer dan in 2012. Op containervlak voorspelt haventopman Axel Mattern 9,3 miljoen TEU te zien passeren. Duidelijk is dat Hamburg daarmee zijn tweede plaats als containerhaven verstevigt voor Antwerpen dat tijdens de eerste negen maanden 6,4 miljoen TEU kon overslaan of een daling met 1,7 procent.

PVb

Archieffoto GvA

MEER OVER Haven Antwerpen