1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Grote meerderheid piloten Brussels Airlines staakt

Bij Brussels Airlines zijn maandagochtend in het eerste uur van het vluchtschema vijf vluchten geannuleerd. Dat meldt woordvoerder Geert Sciot van de luchtvaartmaatschappij.

jatimmermans/fvranckx

"Van de vluchten die tijdens het eerste uur van de operaties gepland zijn, gaan we de helft uitvoeren en de helft niet", aldus Sciot. Vijf vluchten vinden plaats, vijf andere niet. Volgens de woordvoerder gaat het bij de getroffen vluchten om bestemmingen met een hoge frequentie, dus met meerdere vluchten per dag.

De getroffen reizigers worden herboekt naar een andere vlucht van Brussels Airlines of een partnermaatschappij, een of twee uur later op dag.

Alle inkomende vluchten naar Brussel gaan allemaal door. "Een tiental Europese vluchten is momenteel onderweg naar Brussel en ook alle langeafstandsvluchten zijn onderweg."

Wat het tweede uur van de operaties betreft bij de luchtvaartmaatschappij, is er nog geen duidelijkheid omdat die piloten pas later verwacht worden op de luchthaven.

Via de website laat Brussels Airlines weten dat de vluchten naar Boedapest, Genève, Madrid, Berlijn en Parijs geschrapt werden, alsook hun respectievelijke terugvluchten.

"Management met handen in het haar"

De piloten werden maandagochtend om 5.30 uur verwacht voor een informatievergadering aan het crewcenter in de gebouwen van de luchtvaartmaatschappij. De bedrijfsleiding heeft de piloten daarbij ook toegesproken.

"Zeker 80 procent van de piloten hervat het werk niet", zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB na afloop. "Meer dan 80 procent van de piloten die hier aanwezig waren om te vertrekken, blijft staan", voegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC toe.

"Het management zit met de handen in het haar", aldus nog Buekenhout. De LBC'er benadrukt dat de "onvrede zeer groot is". "De staking is totaal. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat een actie zo'n succes heeft. Ook piloten die niet moeten werken, zijn opgedaagd."

Volgens Buekenhout heeft de directie een verzoening aangevraagd voor de voormiddag.

Baas Brussels Airlines heeft weinig begrip voor op til staande staking Brussels Airlines verrast over stakingsdreiging van piloten

Belga, Archieffoto's Belga/PhotoNews