1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Wie te vriendelijk is, verdient minder"

Wie te vriendelijk is op het werk, verdient minder en maakt minder kans op promotie. Dat stelt dokter en burn-outspecialist Luc Swinnen in zijn boek 'Te vriendelijk!', dat zopas is verschenen.

jatimmermans

"Natuurlijk mogen mensen vriendelijk zijn. Maar ze mogen niet 'te' vriendelijk zijn. Het verschil tussen de twee is dat vriendelijke mensen hun eigenheid behouden, terwijl 'te' vriendelijke mensen een beloning willen in ruil voor hun te grote vriendelijkheid, zoals een compliment of een loonsverhoging. Dat is niet goed", zegt Swinnen.

"Vriendelijke mensen nemen af en toe taken over als een collega te veel werk heeft. Te vriendelijke mensen doen dat bijna voortdurend. Daardoor doen die 'te vriendelijke' mensen soms de eigen job niet meer naar behoren, waardoor ze minder kans maken op promotie. Als een baas kan kiezen tussen promotie geven aan iemand die zijn werk goed doet, maar zich aan zijn werktijd houdt, of iemand die geregeld zonder te klagen veel overwerkt, zal die baas meestal promotie geven aan de werknemer die zich aan zijn arbeidsduur houdt. Die persoon heeft een grotere ruggengraat dan de andere, en zal meer zeuren als hij de promotie niet krijgt."

CWil

Foto: Luc Swinnen

Foto Stefaan Van Hul