Leerlingen VTI te gast op Koningsfeest in Brussel

Joris Keysers (17) uit Westmalle, zesdejaars Houttechnieken TSO in het Vrij Technisch Instituut (VTI) Zandhoven, was vrijdag eregast tijdens de viering van het Koningsfeest in Kamer en Senaat. Vijf medestudenten vergezelden hem op deze topdag naar Brussel.

Kristin Matthyssen

Omdat het thema van Koningsdag 2013 Europees burgerschap was, waren de leerlingen van het VTI in Zandhoven en Sint-Willebrord- Heilige Familie in Berchem uitgenodigd in Brussel. Drie leerlingen van het zesde jaar uit het VTI, die vorig jaar de mini-onderneming A Tree for You hadden opgericht, kregen de hoge eer. Ook hun opvolgers uit het vijfde jaar, die nu de mini-onderneming Triple C runnen, mochten van de partij zijn.

De provincie Antwerpen selecteerde ook een leerling om van heel dichtbij in het halfrond van de Kamer alle toespraken van premier Di Rupo, kamervoorzitter André Flahaut, senaatvoorzitster Sabine De Bethune en Europees president Herman Van Rompuy mee te maken tussen de prominenten, op een zucht van de koninklijke familie. Joris Keysers (17) uit Westmalle kreeg die kans, omdat hij vorig jaar een van de voortrekkers was van de mini-onderneming en ook mee was geweest naar Noorwegen in het kader van het Comeniusproject.

"Binnen het Comeniusproject werkten wij samen met leerlingen uit Noorwegen, Oostenrijk en Letland, om er over ondernemerschap te spreken", vertelde Joris Keysers gisteravond na een lange dag in de bus huiswaarts. "We communiceerden in het Engels en konden de verschillen in aanpak binnen Europa in de praktijk ondervinden." Joris zat gisteren face-to-face tegenover premier Di Rupo. "Allemaal behoorlijk indrukwekkend, een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het is fenomenaal dat jongeren uit het technisch onderwijs deze kans krijgen en eregasten mogen zijn. Dat is een hele erkenning."

Samen met medeleerlingen Michael Lievens, Yoshi Foerier, Jonas Vekemans, Matthias Vandyck en Simon Op de Beeck van het VTI ontmoette Joris achteraf ook prins Laurent en prinses Astrid. "Prins Laurent moedigde ons aan om voort te gaan met ons ondernemerschap. Hij vond dat ook belangrijk voor zijn eigen kinderen, zei hij. Hij toonde zich oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig. De koning zelf konden we niet spreken, maar voor mij was het al even speciaal om Herman Van Rompuy eens in het echt te zien."

Leerkracht Nederlands Gerda Delafaille en leerkracht Houtbewerking Jef De Ridder begeleidden de jongens tijdens hun Brussels avontuur. Nadien was er een receptie in de Kamer met als Antwerpse streekproducten hoevekaas van Van Roey uit Ravels en koffie van De Maan uit Geel.

z Kristin MatthyssenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio