Drie eeuwenoud kerkorgel was cadeau aan Reetse parochiegemeenschap

Exact driehonderd jaar geleden speelde in de Reetse Magdalenakerk voor het eerst een groots kerkorgel. Het majestueuze muziekinstrument was in 1713 een geschenk van de 23-jarige Corneille 'Corneel' van den Branden als wederdienst voor zijn 'liederlijk' leven. Hij was de zoon van een adellijke en vooral rijke familie van den Branden die de mogelijkheid kreeg om te studeren en het uiteindelijk tot advocaat bij de 'Grote Raad' in Mechelen schopte.

Wijckmans Jef

Het muziekinstrument werd gebouwd door de Duitser Christiaan Penceler die in de achttiende eeuw wel meer kerken in Vlaanderen van majestueuze orgels voorzag. De totale kostprijs bedroeg destijds net geen vierduizend gulden (tweeduizend euro). In de loop der jaren werden een aantal onderhouds- en veranderingswerken aan het orgel uitgevoerd tot het halfweg vorige eeuw totaal vervallen raakte net als de kerk zelf. Na jarenlange herstellingswerken aan het gebouw werd een orgelfonds opgericht om ook het grote muziekinstrument opnieuw in orde te krijgen. Mede dankzij een schenking bij testament lukte dat vijf jaar geleden.

Sindsdien volgden reeds enkele concerten en misvieringen waarbij de megaklanken van het grote orgel door veel aanwezigen werden geapprecieerd.

Dat verwachten de leden van het Orgelfonds ook op zaterdag 16 november wanneer een plechtig jubileumconcert staat geprogrammeerd. Als orgelist werd Bart Jacobs van de Sint Michiel en Sint Goedelekathedraal uit Brussel gecontracteerd. Jef Wijckmans

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio