Artsen Zonder Grenzen behandelt eerste gewonden in Filipijnen

Artsen Zonder Grenzen heeft in de Filipijnen de eerste klinieken opgezet en patiënten behandeld na de tyfoon. Dat laat de organisatie zaterdag weten. "We hebben vooral open wonden moeten verzorgen die al geïnfecteerd waren", zegt dokter Johan von Stroebe, in de zwaar getroffen stad Guiuan. "Vandaag deden we 25 chirurgische ingrepen. Het aantal patiënten neemt gestaag toe. Vooral mensen met longontsteking of diarree bieden zich aan."

mceulemans

Artsen Zonder Grenzen is op verschillende plaatsen aanwezig op de Filipijnen. De topprioriteiten zijn de ondersteuning van ziekenhuizen die zwaar beschadigd zijn door de tyfoon en het opzetten van mobiele klinieken in afgelegen plaatsen.

Kliniek opgezet

In het oosten van Samar, waar de tyfoon het eerst aan land ging en het zwaarst toesloeg, heeft een team met een dokter, verpleegster, psycholoog en twee logistieke medewerkers de eerste medische diensten opgezet. Een mobiele kliniek probeert de meest afgelegen plaatsen van het eiland per boot te bereiken. In Guiuan zelf geeft het team ambulante verzorging.

Na dagen proberen is een ander team er gisteren in geslaagd om Tacloban, in de provincie Leyte, met het nodige materiaal te bereiken. Het team dat bestaat uit zes medewerkers is er begonnen met het opzetten van een veldhospitaal.

Belga, foto Reuters

MEER OVER Filipijnen

Nu in het nieuws