Stad weigert feesten na 3u in Nekkerhal

Het feestje van Moonclub op zaterdag 23 november in de Mechelse Nekkerhal start al om 20u. De organisatie heeft die beslissing genomen omdat de stad geen toelating geeft om het evenement na 3u 's nachts voort te zetten.

Sven Van Haezendonck

De Mechelaars achter Moonclub, die het uitgaansleven in de stad willen promoten, stellen zich vragen bij het de toepassing en het nut van zo'n sluitingsuur. Om ervoor te zorgen dat de Moonclubbers toch even lang kunnen feesten, zagen de initiatiefnemers zich genoodzaakt om het startschot met twee uur te vervroegen, naar 20u. "De stad Mechelen hanteert voor alle fuiven en cafés al jaren een sluitingsuur van 3 uur", zegt Ignace Degens van Moonclub.

Degens: "Vroeger stond het schepencollege vaak uitzonderingen toe en de politie voerde een gedoogbeleid. Maar afgelopen zomer besliste het college na de aanpassing van de geluidsnormen voortaan geen uitzonderingen meer toe te staan. Elk feestje dat op het grondgebied Mechelen doorgaat, moet nu verplicht eindigen om 3 uur. De laatste maanden kijkt de politie hier ook strenger op toe, maar gaat daarbij niet altijd even consequent te werk. Ik vraag mij af hoe de stad dat gaat stroomlijnen."

Over de manier waarop het naleven van het sluitingsuur zal worden gecontroleerd, kan schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld) niet veel kwijt. "Dat moet de politie zelf bepalen", zegt ze. "Maar het klopt inderdaad dat we sinds deze zomer streven naar uniformiteit. Het is niet meer dan logisch dat voor iedereen dezelfde regels gelden." Bij de politie was omwille van Koningsdag gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Degens aanvaardt dat er in een stad een goede balans moet bestaan tussen een ongestoorde nachtrust en uitgaansmogelijkheden. Maar de Mechelaar hoopt dat de stad werk wil maken van een zaal die tot 5 uur mag open blijven én met voldoende capaciteit voor een evenement als Moonclub. "Perron M is de enige zaal waar feestjes zo laat mogen eindigen. Waarom kan dat bijvoorbeeld ook niet in de Nekkerhal?", vraagt hij zich af. "Het ligt ver genoeg van het centrum om geen overlast te veroorzaken en het heeft de ideale infrastructuur om meer dan duizend gasten te ontvangen. De stad moet enkel een milieuaanvraag indienen, maar dat doet het niet."

NIGE, SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio