75.000 arbeidsplaatsen in Antwerpse winkels

De detailhandel in de provincie Antwerpen is een van de speerpuntsectoren. De sector zorgt voor liefst 33 procent van de tewerkstelling, hetzij als zelfstandige, hetzij als loontrekkende.

broggeman

p> Per 1.000 inwoners telt de provincie Antwerpen 9,4 detailhandelszaken, wat opmerkelijk hoger is dan in andere provincies. Concreet gaat het om 59.000 loontrekkenden en 16.000 zelfstandigen die werken in meer dan 30.000 handelsvestigingen. Het kernwinkelgebied in de stad Antwerpen en Wijnegem Shopping vertegenwoordigen hierbij het grootste aandeel.

Winkelpersoneel vinden, blijkt echter soms een ander paar mouwen. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, heeft daarom een campagne opgestart om de leuke aspecten van een job als winkelbediende meer in de verf te zetten.

"Contacten zijn heel divers"

Wij staken ons licht op in de Kammenstraat, de hippe winkelstraat van Antwerpen. Evy Swinnen (foto) baat er sinds augustus 2012 samen met haar moeder lingeriewinkel Sam Friday uit. "Voordien werkte ik als zorgkundige in een ziekenhuis. Toen mijn mama het voorstel deed om deze winkel te openen, moest ik niet lang nadenken. Het sociale contact is een van de voornaamste aspecten die mij achter de toonbank hebben gelokt. Ik krijg hier niet alleen jongeren of alternatieve klanten over de vloer, maar evengoed oudere mensen en toeristen onder wie Nederlanders, Duitsers, Engelsen en cruisetoeristen. Zij vinden het fijn hier in de kleine straatjes rond te struinen in plaats van op de Meir te shoppen. Dat zorgt voor heel diverse contacten en afwisseling in de job." "Een ander voordeel is dat je je eigen baas bent. Je kan zelfstandig werken, je kan je creativiteit en ideeën uitleven in de inrichting van de etalage en de winkel,..., kortom het is iets van jezelf en dat geeft heel veel voldoening."

"Ik zie mensen openbloeien"

Job Franken, die afkomstig is van Nederland, belandde tijdens zijn studies in de verkoop. "Zeven jaar geleden kwam ik naar Antwerpen om te gaan studeren aan de koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Om alles te kunnen betalen, zocht ik een parttime baan en kwam ik zo als winkelbediende bij kledingwinkel Fish & Chips terecht. Eigenlijk lagen mijn interesses toen helemaal niet bij mode of kleding, maar al gauw bleek dit toch echt meer mijn ding te zijn dan waar ik voor naar Antwerpen was gekomen. Ik merkte ook dat de baan heel wat doorgroeimogelijkheden te bieden had. Intussen heb ik het geschopt tot manager. In die functie sta ik nu zelf minder op de werkvloer, maar ik vind plezier in andere dingen zoals het coachen van mijn team en zien dat zij hun job leuk vinden. Het fijne is dat je een directe relatie hebt met je personeel. Ook voor zij die meer geïnteresseerd zijn in het managementsaspect biedt de verkoop dus vele perspectieven. Het is een job met veel afwisseling." "Zeker ook voor jonge mensen, als eerste job, is de verkoop heel interessant. Door met mensen te werken, bloei je open. Dat heb ik al meermaals bij mijn medewerkers gezien. Als ze beginnen zijn ze nog heel timide, maar al snel transformeren ze in vlotte babbelaars."