32 doden en bijna 400 gewonden bij geweld in Libische hoofdstad

De balans na de uit de hand gelopen betoging tegen een gewapende militie in Tripoli is nog opgelopen en staat nu op 32 doden en 391 gewonden. Dat meldt het Libische ministerie van Gezondheid zaterdag.

mceulemans

Nog de hele nacht waren er in de Libische hoofdstad explosies en geschut te horen. Zaterdagochtend keerde de rust terug. Vrijdagavond was er nog sprake van 31 doden en 285 gewonden. Honderden mensen waren vrijdag na het gebed op straat gekomen en opgetrokken naar het hoofdkwartier van een gewapende militie die afkomstig is uit Misrata. Ze wilden op die manier hun ongenoegen uiten over de aanwezigheid van de militie in de stad. Maar toen ze daar waren aangekomen, werden de deelnemers aan de vreedzame betoging onder vuur genomen door de leden van de militie.

Wraakactie

Als reactie daarop zouden gewapende mannen, die deel uitmaken van andere milities, een tijdje later het hoofdkwartier hebben bestormd. Het gebouw werd ook in brand gestoken. In Tripoli komen regelmatig mensen op straat om te protesteren tegen de aanwezigheid van gewapende milities in de stad. Die milities speelden een belangrijke rol in het omverwerpen van het kolonelsregime van Kadhafi. Maar na zijn val weigerden ze de wapens neer te leggen en bleven ze in de hoofdstad hangen. Ze vormen zo een aanzienlijk struikelblok in de overgang naar een democratische, stabiele samenleving.

Belga, foto Reuters

Nu in het nieuws