Heist-op-den-Berg houdt grootschalige rampoefening (video)

In Heist-op-den-Berg is zaterdagmorgen om 10u een grootschalige rampenoefening van start gegaan op en rond het terrein van De Sporthal in de Lostraat. "Voor het gemeentebestuur is deze oefening een goede gelegenheid om het nood- en interventieplan te testen en af te stemmen met de verschillende betrokken hulpdiensten en disciplines", duidt burgemeester Luc Vleugels (CD&V) kort.

mceulemans

De oefening heet Smoking Ball en ensceneert een ramp op Heists grondgebied. Bij de oefening zijn de gemeente, De Sporthal, sportverenigingen, het Heilig-Hartziekenhuis van Lier, voetbalclub KSK Heist en zowat alle mogelijke hulpdiensten betrokken. Maar liefst 150 figuranten werken er aan mee.

De figuranten kregen allemaal specifieke opdrachten mee. Er zijn zelfs mensen aangesteld om amok te maken, zodat ook daar op geanticipeerd moet worden. Het terrein is enkel toegankelijk voor mensen met een speciaal hesje. Andere nieuwsgierigen worden op een afstand gehouden.

Duidelijk is dat de zenuwen strak gespannen staan voor deze grootschalige en belangrijke rampenoefening. Tot op het laatste moment werd het specifieke rampscenario voor de hulpdiensten geheim gehouden. Als alles volgens plan verloopt zal de oefening tegen de middag achter de rug zijn. Dan zal duidelijk zijn of de gemeentelijke noodplannen goed hebben gewerkt en of de verschillende actoren goed met mekaar samengewerkt hebben. Na afloop zal een persconferentie worden gehouden om meer uitleg te geven.

Bert Provoost

, beeld: Bert ProvoostMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio