Procureur eist zware straffen tegen drugsbende

Procureur Paul Van Tigchelt heeft vrijdag zware straffen geëist tegen 22 betrokkenen in een dossier dat zich afspeelt in de haven en waarbij douaniers drugscontainers langs de controleposten lieten passeren. Procureur eist zware straffen tegen drugsbende Douanier Tim D. sluisde containers vol drugs probleemloos langs de douane.

mceulemans

Het onderzoek spitste zich toe op Tim D., een 31-jarige douanier uit Stabroek. “Tim D., zijn vriendin Dora H. en zijn ‘bankier’ Anthony V.D.L. hielden er een hallucinante levensstijl op na. De onderschepping van acht ton cocaïne was hallucinant. De manier waarop sommige huiszoekingen en arrestaties zijn verlopen, was hallucinant. Het onderzoek naar de bende startte op 4 oktober 2011 na een anonieme brief die binnenkwam bij de politie.

De procureur eiste voor de meeste verdachten de maximumstraf. “Als signaal voor de buitenwereld.” Douanier Tim D. heeft een blanco strafblad. Hij riskeert een celstraf van veertien jaar en een boete van 35.000 euro, een peulschil in vergelijking met wat hij heeft verdiend. Anthony V.D.L., die wordt gezien als de bankier van Tim D., riskeert vijf jaar cel. De eigenaar van cafés ’t Vervolg en Den Doedelzak mag ook een boete van 500.000 euro verwachten. De andere betrokkenen riskeren celstraffen van twintig maanden tot acht jaar. Op woensdag 20 november zullen de advocaten van de verdediging hun pleidooi houden.

Sam Reyntjen, archieffoto