Nationaal record Swings is troostprijs op wereldbeker schaatsen

Er is nog aardig wat ruimte voor verbetering. Dat besefte Bart Swings vrijdag na de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City. Maar liefst achttien schaatsers doken in de A-groep in de nachtelijke uren onder de tijd, waarmee hij eerder zijn Belgisch record op de 1.500 meter verbeterde. De 1:45.23 was wel een revanche voor de valpartij van een week geleden in Calgary.

mceulemans

"Voor mij was het geen goede dag", sprak Swings, die drie tellen langzamer was dan de winnaar van de A-groep, de Amerikaanse wereldrecordhouder Shani Davis (1:41.98). Ook diens landgenoot Brian Hansen (1:42.16) en de Nederlander Koen Verweij (1:42.28) zetten Swings op ruime afstand. "Als het om snelheid gaat, valt er nog veel te doen", stelde zijn coach Bart Veldkamp vast.

Troostprijs

Het nationale record van Swings was niet meer dan een troostprijs. Hij was 27 hondersten van een seconde sneller dan de toptijd, die hij op 10 maart in Heerenveen had neergezet (1:45.50). Met die oude recordtijd won hij in de seizoensfinale zijn eerste wereldbekerwedstrijd.

Swings eindigde op de openingsdag van de races in Salt Lake City in de B-groep als zesde. Door zijn val was hij naar die klasse gedegradeerd en werd hij gekoppeld aan de bescheiden Galbaatar Uuganbaatar uit Mongolië. De Gele Duivel opende in 24.30 seconden (eerste 300 meter) en noteerde vervolgens ronden van 26.1, 26.9 en 27.8 seconden. De winnaar van de B-groep was Harald Silovs uit Letland in 1:44.66. Over twee weken in Astana zal Swings opnieuw in de B-groep starten.

Ploegachtervolging en 5.000 m

Net als in Calgary zal Swings in Salt Lake City, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah, verder starten op de ploegachtervolging en de 5.000 meter. Het ijs in Salt Lake City, waar in 2002 om olympische medailles werd geschaatst, staat bekend als zeer snel. Als gevolg van de hoge ligging (1.425 meter boven de zeespiegel) is de luchtweerstand er gering. Van de elf mondiale afstandsrecords (mannen en vrouwen) zijn er zes in Salt Lake City gevestigd, de overige vijf in Calgary. De Belgische schaatsers, die in de mormonenstad een huis hebben gehuurd, trainen sinds maandag op de piste.

Belga, archieffoto EPA

Meer sportnieuws