1 / 17

Goeie grenzen, maken goeie vrienden

De burgemeesters van de grensgemeenten Essen, Kalmthout, Roosendaal, Zundert, Rucphen en Woensdrecht keurden de grenspalen die de scheiding aanduiden tussen Antwerpen en Noord-Brabant (Nederland). Deze schouwing is gebaseerd op een wetgeving uit 1847 die bepaald dat het onderhoud en instandhouding van de grenspalen moet gebeuren.

Tilborghs Margo

In 1843 werd de rijksgrens tussen Nederland en België afgebakend. Hierbij werd de grens kadastraal vastgelegd en zijn ter herkenning in het landschap grenspalen geplaatst. De gemeenten die aan de grens liggen, kregen als taak om elk jaar in de maand mei de grensmarkeringen te schouwen en kregen daarbij de plicht om van hun bevindingen een proces-verbaal op te stellen. Het verslag wordt samen met een proces-verbaal opgestuurd naar de respectievelijke gouverneur en commissaris van de koning.

Grenspaal en hulppaal

"Tussen de gietijzeren genummerde hoofdpalen, tref je hier en daar ook arduinen hulppalen aan. Het keuren is een wettelijke plicht en gebeurt door de technische diensten van de grensgemeenten", licht gastburgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) toe. "Er werd gecontroleerd of alle grenspalen nog wel op de juiste plaats staan en zich in goede toestand bevinden. Op basis van hun conclusies kan een eventuele onderhoudsactie van start gaan." "In Kalmthout zijn er een aantal palen op privégrond die zich in roestige staat bevinden", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "Deze hebben dringend een likje verf nodig."

"Wat betreft de grenspalen in Essen, zijn er weinig interventies nodig", zegt burgemeester Van Tichelt. "Alleen bij paal 241, ter hoogte van de Handelsstraat en de Grensstraat, is er een top (peervormige spits op de paal) verdwenen.

Strontpaal

Sommige palen hebben een historische betekenis. Zo is er de strontpaal. 'Deze stenen grenspaal heeft zijn opmerkelijke naam te danken aan de douaniers', zegt Tom Van Caelenberge, communicatieambtenaar van Essen. 'Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de sanitaire voorzieningen lang nog niet zo uitgebouwd als nu. De douaniers gebruikten deze paal wel eens om zich neer te zetten om hun behoefte te doen.'

Op de foto vlnr: Burgemeesters Steven Adriaansen (Woensdrecht), Jacques Niederer (Roosendaal), Marjolein van der Meer Mohr (Rucphen), Gaston Van Tichelt (Essen), Leny Poppe-de Looff (Zundert) en Lukas Jacobs (Kalmthout).

Info: Technische dienst Essen, Peter De Smedt: 03.670.01.36 Technische dienst Kalmthout, Erik Van Belle, 0475.34.90.33

MaTi, foto's MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio