"Tien jaar geleden geloofde niemand in ons"

Groen Berlaar blaast dit weekend tien kaarsjes uit. Nochtans maakte de partij tien jaar geleden niet meteen een hoopvolle start. "Toch bestaan we nog altijd en kijken we met vertrouwen naar de toekomst", klinkt het.

Inge Kerremans

De partij werd opgericht toen enkele leden van de partij Samba ontevreden waren. "We wilden meer groene accenten leggen en zijn als onafhankelijken gaan zetelen in de gemeenteraad", zegt boegbeeld en gemeenteraadslid Koen Kerremans. "Daarna heb ik samen met Inge Bellens Agalev Berlaar opgericht. Tijdens de verkiezingen van 2006 zijn we voor het eerst opgekomen met de verkiezingen en haalden we één zetel. Dat was een succes, want niemand gaf ons een bij de start een kans."

"Toen we begonnen, kreeg Agalev nationaal zware klappen bij de federale verkiezingen. Ook in Berlaar werd onze partij niet meteen met open armen ontvangen door de mensen. De moed zakte ons in de schoenen. Tien jaar geleden geloofde niemand in onze partij", herinnert Kerremans zich.

Toch kon de partij stelselmatig groeien. "We hebben een bestuur uitgebouwd met veel geëngageerde mensen. We zijn altijd tot overleg bereid geweest. Als oppositiepartij waken we er over om niet fundamentalistisch over te komen, maar realistisch. Al blijven schone lucht, zuiver water en ruimte voor iedereen onze doelstellingen. Dat is altijd onze leidraad als we standpunten innemen."

"Ik ben trots hoe we op tien jaar tijd door constructief te werken krediet hebben kunnen opbouwen. Als kroon op het werk behaalden we in 2012 twee zetels in de gemeenteraad, een zitje in de provincie en een OCMW-raadslid. Daar zijn we heel blij mee. We hopen de komende jaren nog verder te groeien. Zo kunnen we een volwaardige gesprekspartner zijn bij de verkiezingen van 2018. Ik ben er zeker van dat als we in het bestuur kunnen komen, we nog veel meer groene accenten zullen kunnen leggen in Berlaar."

Groen viert haar tienjarig bestaan in Berlaar met een fuif op 16 november. Plaats van het gebeuren is zaal Berkenhof in de Misstraat.

Foto Patrick Hattori

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio