Tien ecotuintips

Omdat heel wat huis-, tuin- en keukentips om zonder chemische bestrijdingsmiddelen een mooie tuin te onderhouden en milieuvervuiling door de afbraak van pesticiden te verhinderen niet gekend zijn, lanceerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de campagne Zonder is Gezonder. Enkele tips.

wverhaert

Tegen slakken: Zorg voor hindernissen als scherp zand en sparrennaalden, niet aangenaam voor weke slakkenbuikjes.

Tegen begroeiing op een open verharding (zandweg, grind, dolomiet) of halfopen verharding (klinkers, kasseien): Gebruik een onkruidbrander (in de handel te koop) om onkruid te doden; mos of groene aanslag kan u verwijderen met een hark. Of kies voor een verharding met kruidgroei, bijvoorbeeld grasdallen: die kunnen gewoon gemaaid worden. Mos tussen klinkers kan u wegschrobben met rivierzand of scherp zand.

Tegen bladluis op de aardappelen: Spuit met een zachte zeepoplossing. Of met een brandnetelextract. Of gebruik een (in de handel verkrijgbare) natuurlijke vijand: de gaasvlieg.

Tegen schimmelziekten bij fruit, roest bij rozen of bladvlekkenziekte: Compostextract (compost een week laten weken in water aan 1,4 kg/10 l, zeven door een doek en onverdund per 1 tot 1,5 l/m² onder de boom gieten).

Tegen onkruid in de moestuin kan u preventief optreden: Houd in de winter de moestuin bedekt met stro of zaai een wintergewas als winterrogge. Vóór het inzaaien in het voorjaar laat u de kippen erop los.

Meer tips op www.zonderisgezonder.be

Het Belang van Limburg

NIET TE MISSEN