Terreurverdachte opgepakt die Belgische staat wilde omverwerpen

In Sint-Niklaas is woensdagavond een 23-jarige man van Nederlandse origine opgepakt. Hij zou terreuraanslagen hebben beraamd om de Belgische staat omver te werpen, onder meer tegen de VRT. Dat bericht de openbare omroep zelf.

dvansant

Net als Anders Breivik in Noorwegen zou hij in een manifest hebben beschreven hoe hij de Belgische staat omver wilde werpen. Om dat doel te bereiken, ronselde hij mensen op café. Daar werd hij betrapt en gearresteerd.

"Het was zijn bedoeling om zijn boodschap op antenne te verkondigen bij de VRT, desnoods met geweld. Uiteindelijk kwam er dan ook een bepaalde politieke instelling in het vizier", aldus Antoon Schotsaert van het parket van Dendermonde.

Er werd meteen een college van psychiaters aangesteld om de man te onderzoeken. Het vermoeden heerst dat de man ernstige psychische problemen heeft, maar het parket nam de terreurdreiging alsnog zeer ernstig: "Er waren reële bedreigingen voor een nakende aanslag, deze zaak was bijzonder verontrustend", voegt Schotsaert toe.

De man verblijft momenteel in de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Brugge.

DV Archieffoto PN

Vastgoed

Jobs in de regio