Afvaltaks van 54 euro per gezin in Mechelse regio

Print

Afvaltaks van 54 euro per gezin in Mechelse regio

Mechelen - Elk gezin uit een gemeente die aangesloten is bij IVAREM betaalt vanaf 1 januari 2014 elk jaar een afvaltaks van 54 euro. Dat maakt de intergemeentelijke vereniging uit de Mechelse regio bekend.
Volgens voorzitter Rita Van den Bossche (N-VA) neemt IVAREM deze beslissing om te voldoen aan het VLAREMA. "Het nieuwe Vlaamse decreet op de recuperatie van materialen. Als wij niet zorgzamer omspringen met onze grondstoffen zullen er op termijn geen meer zijn. Voor lood en zink is dat reeds het geval in 2030, en dus moeten wij meer materialen recupereren", zegt ze.

De taks komt er volgens IVAREM dus om burgers ertoe aan te zetten om afval te voorkomen en om beter te recycleren. De gemiddelde kosten voor afvalbeheer in een gemeente in de regio Mechelen bedragen vandaag 150 tot 200 euro per jaar. "Momenteel wordt daar gemiddeld ongeveer 40 procent van gedragen door de burger. De rest wordt betaald met algemene middelen van de gemeente. Voortaan zal de burger meer betalen", legt Van den Bossche uit.

Een gezin betaalt in principe 54 euro per jaar, maar er zijn wel sociale correcties mogelijk. Zo krijgen gezinnen met gerechtigden op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering een vermindering van 24 euro . Ook families met gezinsleden met medische problemen die leiden tot een hogere afvalproductie krijgen een vermindering van 24 euro krijgen. Ze moeten wel de nodige attesten kunnen voorleggen.

IVAREM is actief in alle gemeenten van het arrondissement Mechelen, behalve Heist-op-den-Berg en Nijlen.

IVAREM is zich er van bewust dat heel wat burgers het afvalbeleid te duur vinden. "Dat is niet het geval", stelt de voorzitter. Met de nieuwe tarieven voor het restafval op de containerparken - 7,5 euro per kubieke meter - en de vaste bijdrage zal elk gezin zo'n 120 tot 160 euro per jaar betalen. "Voor andere nutsvoorzieningen zoals afvalwater, waarvoor je gemiddeld 200 euro per jaar betaalt, zijn de tarieven vergelijkbaar. En voor elektriciteit en verwarming zelfs een pak duurder, gemiddeld 2.000 euro per jaar."

Lees ook het artikel in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio