Leterme: "Verkoop Fortis is illustratie dat bankendossier veel geld kan opbrengen"

Oud-premier Yves Leterme, die na de val van Fortis destijds de gedeeltelijke verkoop aan BNP Paribas regelde, ziet in de verkoop van het resterende deel voor 3,25 miljard euro "een nieuwe illustratie dat het bankendossier heel wat geld kan opbrengen". Dat zei hij donderdag in een reactie op de deal.

fvranckx

In het najaar van 2008 moest de regering-Leterme op enkele dagen tijd op zoek naar een oplossing voor het noodlijdende Fortis. Het Nederlandse deel werd genationaliseerd, terwijl de Belgische staat driekwart van Fortis Bank België verkocht aan het Franse BNP Paribas.

Dat de regering-Di Rupo nu ook het resterende kwart verkoopt voor een "belangrijke meerwaarde" van 900 miljoen euro, is voor Leterme "een nieuwe illustratie dat het bankendossier heel wat geld kan opbrengen". "Ook in het KBC-dossier zijn trouwens al belangrijke inkomsten geboekt", onderstreept hij.

Of de federale regering mogelijk nog meer uit de brand had kunnen slepen, durft Leterme niet zeggen. "Daarvoor ken ik het dossier niet meer genoeg." Van de kritiek die in sommige media opduikt, is hij alvast niet onder de indruk. "Er zijn altijd oppositiekranten en altijd stuurlui die aan wal luid staan te roepen", aldus nog de oud-premier.

Geens vindt 3,25 miljard "vrij goede prijs" voor BNP Paribas Fortis Fortis Bank volledig in Franse handen

Belga Archieffoto PN: Yves Leterme in volle Fortis-crisis in 2008.

MEER OVER Yves Leterme

Nu in het nieuws