Bijna honderd doden en vele vermisten door storm in Somalië

Een tropische storm die sinds dit weekend hele dorpen in het noordoosten van Somalië heeft verwoest, heeft al aan bijna honderd mensen het leven gekost. Er zijn ook nog honderden mensen vermist, zo heeft de overheid van het autonome gebied Puntland meegedeeld.

drombouts

"We worden geconfronteerd met dodelijke cyclonen, levensbedreigende stormen, overstromingen en hevige regenval", verklaarde Abdirahman Mohammed Farole, de president van de getroffen regio Puntland. "Ik heb de noodtoestand uitgeroepen."

"De balans ligt voorlopig op bijna honderd doden", aldus de president van het gebied dat zichzelf beschouwt als een autonome staat binnen Somalië. Duizenden mensen hebben ook hun woning moeten ontvluchten. De president, die benadrukt dat de informatie hem maar mondjesmaat bereikt, vreest dat er nog honderden mensen vermist zijn.

Ook heel wat vee heeft de storm niet overleefd. "Duizenden dieren zijn meegesleurd in de storm", zegt Farole. Verder werden er nog honderden huizen, overheidsgebouwen en vissersboten vernield. De lokale overheden proberen de getroffen burgers van de meest dringende hulp te voorzien.

Belga

MEER OVER Somalië