'Educatief beleefparcours' rond WO I in Vleeshuis

'Educatief beleefparcours' rond WO I in Vleeshuis

'Educatief beleefparcours' rond WO I in Vleeshuis

Print
Antwerpen - In het Vleeshuis in Antwerpen kunnen klassen en jeugdverenigingen vanaf nu tot oktober volgend jaar een zogenaamd 'educatief beleefparcours' rond vrede en conflict volgen. Het project kadert in het grootschalige Antwerpse herdenkingsprogramma rond de Eerste Wereldoorlog en werd ontwikkeld door het Antwerpse Vredescentrum.

Deelnemende klassen krijgen bovendien ook een ticket om op 3 oktober 2014 als een van de eersten over de tijdelijke pontonbrug over de Schelde te wandelen. Die wordt aangelegd ter herinnering aan de brug die de Belgische genietroepen in 1914 over de Schelde bouwden als aanvoer- en evacuatieroute voor het leger en de Antwerpse bevolking.

Ook het beleefparcours in het museum Vleeshuis draait grotendeels rond bruggen bouwen in oorlogsgebied, ook symbolisch. Leerlingen volgen er een informatief en interactief parcours waarbij ze hindernissen tegenkomen die de vrede in de weg liggen. Door in groepjes opdrachten uit te voeren en op zoek te gaan naar materialen, kunnen ze letterlijk en figuurlijk een brug bouwen zodat ze "veilig de wereld vol conflicten kunnen oversteken".

Het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen coördineert dit najaar en volgend jaar een groot herdenkingsprogramma rond '14-'18. Antwerpen was in 1914 immers even de tijdelijke hoofdstad van België en zetel van de regering, het parlement, het leger, de koninklijke familie en de diplomatie. Er worden in het herdenkingsjaar onder meer historische wandelingen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie daarover kan men terecht op deze website.

Belga

Foto Patrick De Roo

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio