"Antisemitisme neemt sterk toe"

77% van de Joden die in België wonen vindt het antisemitisme hier een groot probleem. 88% vindt dat het antisemitisme de voorbije vijf jaar is toegenomen, 58% spreekt zelfs van een sterke toename. En 40% overwoog de laatste vijf jaar zelfs om te verhuizen.

ikerremans

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Europees Bureau voor grondrechten, dat zopas werd voorgesteld naar aanleiding van de herdenking van de Kristallnacht op 9 november 1938 in Nazi-Duitsland. Toen werden duizenden synagogen en winkels in brand gestoken en honderden Joden vermoord.

Het onderzoek ging na hoe de Joden in acht Europese lidstaten denken over discriminatie en antisemitisme. Daartoe werden in de herfst van 2012 5.847 Joden van boven de 16 jaar bevraagd in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Engeland en Zweden. Dat zijn de EU-landen met de grootste Joodse bevolkingen.

Lees ook: CGKR: "Antisemitisme is vooral probleem op het internet"

België slechter dan gemiddeld

België scoort overal slechter dan het gemiddelde en staat altijd in de top-drie van de slechtste landen. Zo zegt 28% van de Belgische Joden slachtoffer te zijn geweest van een antisemitisch incident (belediging, stalking, vandalisme, dreiging met geweld of geweld). Dat is na Hongarije het tweede hoogste percentage. Het Europees gemiddelde is 20%. 73% gaf dit incident niet aan bij de politie. Als daders worden vooral - maar zeker niet uitsluitend - extremistische moslims van linkse signatuur genoemd.

Geweld

10 procent zegt tijdens de voorbije vijf jaar slachtoffer te zijn geweest van geweld of een dreiging daarmee omdat hij Jood is. 7% zegt dat voor het voorbije jaar. De cijfers zijn dubbel zo hoog dan het Europese gemiddelde!

Keppeltje verbergen

Een vierde van de Belgische Joden verbergt de uiterlijke tekenen van zijn identiteit (keppeltje, traditionele klederdracht) uit angst voor antisemitische incidenten (gemiddeld in Europa: 20%). En liefst veertig procent overwoog gedurende de voorbije vijf jaar om te verhuizen (gemiddeld: 29%). 90% verklaart dat ze zich door het Israëlisch-Arabische conflict minder veilig voelen.

Problemen

Het onderzoek is op twee vlakken problematisch. Het maakt bijna nergens onderscheid tussen fysiek geweld en dreigen daarmee en dat is spijtig. Verder gaat het - per definitie - uit van de leefwereld van de Joden zelf, waardoor bepaalde uitspraken als antisemitisch worden gedefinieerd, terwijl dat niet noodzakelijk zo is. Daardoor is er geen eenduidige en geen zuivere definitie van wat een "antisemitisch incident" precies is. Al naargelang de groep binnen de Joden waartoe hij behoort zal een ondervraagde Jood iets al dan niet een "antisemitisch incident vinden".

Zo vindt 90% van de Joden de uitspraak "De Joden gebruiken het feit dat hun groep slachtoffer was van de holocaust voor eigen doeleinden" antisemitisch. 91% vindt hetzelfde van de uitspraak "Joden hebben te veel macht", maar slechts 43% vindt dit ook van "Joden zijn alleen een godsdienst, geen natie".

JDW Foto SVdE

Vastgoed

Jobs in de regio