Cassatie tegen vrijspraak in megafraudezaak-De Croÿ

Het Brusselse parket-generaal gaat in Cassatie tegen de buitenvervolgingstelling in de zaak-de Croÿ.

drombouts

In deze fraudezaak ten belope van 75 miljoen euro verklaarde het Brusselse Hof van Beroep zich onbevoegd om de zaak te beoordelen. Daardoor gingen alle daders vrijuit.

Verdachte of getuige?

Het Brusselse Hof stak de schuld daarvoor op twee Antwerpse speurders. Zij hadden tegen de beslissing van de Antwerpse onderzoeksrechter Van Wambeke in, toegelaten dat Bernard Ouazan, een verdachte, op 29 maart 2000 in Frankrijk onder eed werd verhoord als "getuige".

Later zou onderzoeksrechter Van Wambeke dit onwettig verhoor zonder meer in het dossier hebben opgenomen en dat was volgens het Brusselse Hof ook fout. Waarom? Omdat het zwijgrecht van Ouazan en zijn recht om zichzelf niet te beschuldigen geschonden waren, want wie onder eed verhoord wordt moet de waarheid spreken.

Het Brusselse Hof, dat de zaak moest behandelen omdat een meerderheid van de verdachten vroeg dat een Franstalige rechtbank de zaak van Antwerpen zou overnemen, vond dat dit verhoor niet kon. Ook alle verdere gegevens die op grond van dit verhoor verworven waren moeten volgens het Hof uit het dossier. Daardoor blijft niets over en is de vervolging onontvankelijk voor alle verdachten.

Cassatie

Het arrest veroorzaakte veel ophef. Het parket-generaal gaat nu in Cassatie. De motivering is nog niet bekend.

JDW

Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER