Vakbonden vol ongeloof over "schijnargumenten" van Fernand Huts

De vakbonden bij Katoen Natie reageren vol ongeloof op de uitlatingen van Katoen Natie-baas Fernand Huts, die in Antwerpen wil stoppen met investeren en naar Marseille wil. Volgens vakbondssecretaris Michel Claes van ACV Transcom heeft hij daar al 17 jaar plannen voor en passen zijn uitspraken nu veeleer in een breder kader. Ook ACLVB is verontwaardigd.

jrosquin

Dinsdag verklaarde CEO van Katoen Natie Fernand Huts dat hij naar aanleiding van het conflict over havenarbeid conform de wet-Major geen investeringen meer wil doen in de haven van Antwerpen en de Waaslandhaven. Een vermeende uitbreiding van zijn sportartikelendistributiecentrum Logisport zou hij niet doorzetten, om onder meer naar de Franse havenstad Marseille uit te wijken.

De bonden reageren verbaasd over de uitspraken. "Al in 1996 vertelde Huts mij dat hij in Marseille zou investeren, maar het juiste moment was door onrust nog niet aangebroken," zegt vakbondssecretaris Michel Claes (ACV Transcom Water). "Vandaag is er een nieuw akkoord met de vakbonden waardoor de containerstroom stilaan zijn weg terugvindt naar de Middellandse Zee."

Schijnargumenten

Nog volgens Claes komt er nu Europees geld vrij voor het transportnetwerk TEN-T. "Wie Huts kent, weet dat hij strategisch niet wil en kan ontbreken aan de Quai des Belges." Hij herhaalt dat Huts schijnargumenten gebruikt in de discussie over de loonverschillen.

Ook Erik Quisthoudt (ACLVB) is ontevreden. "Op het verzoeningsgesprek op 4 oktober beloofde Huts ons zelf en spoedig iets te laten weten. Sindsdien bleef het stil, en dan lezen we nu dit in de krant. Je kan met hem geen afspraken maken. Hij lapt alles aan zijn laars en provoceert iedereen. Met de bonden gaan we gewoonlijk om met bonafide werkgevers, maar in de loop van de volgende dagen moeten we ons toch eens bezinnen over welke houding we tegenover hem moeten aannemen."

Belga Foto: JHS

Lees ook: Huts schrapt investeringen in Antwerpen en kiest voor Marseille