Drink niet te veel rode bietensap

Volgens Nederlandse onderzoekers spelen veel duursporters Russische roulette door grote hoeveelheden rode bietensap te drinken. In combinatie met rood vlees en vis zou dit kankerverwekkend kunnen zijn. Maar Vlaamse experten nuanceren het alarm.

wverhaert

Grote hoeveelheden rode bietensap zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Deze waarschuwing van toxicologen komt nu topsporters - en ook hoe langer hoe meer recreatieve sporters - het sap massaal drinken als legale doping. De geconcentreerde drankjes bevatten veel nitraat.

Via reacties in het maag-darmkanaal kan nitraat - vooral in combinatie met vis of rood vlees - resulteren in kankerverwekkende nitrosamines. Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert al jaren om slechts twee keer per week nitraatrijke groenten te eten, zoals andijvie, ijsbergsla en rode bieten. “Dat advies is wellicht iets te streng”, zegt de Nederlandse toxicoloog Stephan Peters. “Maar bietensapconcentraten hebben nitraatniveaus van een andere orde. Met een bietensapkuur schiet je gauw boven de veilige dosis.”

Roze urinoirs

Toxicoloog Theo de Kok van de Universiteit Maastricht noemt de bietensaphype bij sporters zelfs onverantwoord. Bietensap is momenteel zo populair dat bij sportevenementen de urinoirs roze kleuren.

Het prestatieverhogende effect komt mogelijk van stikstofmonoxide, een afbraakproduct van nitraat dat zorgt voor wijdere bloedvaten en een betere doorbloeding. Bietensap staat niet op de dopinglijst.

Professor Sarah De Saeger van de Gentse faculteit Farmacologie bevestigt de mogelijke vorming van de kankerverwekkende stof nitrosamines. Peter Hespel, inspanningsfysioloog en hoogleraar aan de KU Leuven, departement Biomedische Kinesiologie, nuanceert het gevaar. Volgens Hespel is het ene bietensap het andere niet.

“Rode bieten die geoogst worden vlak na de winter, bevatten meer nitraten. Het probleem is dat de concentratie nitraat nooit op het etiket staat. Van de ene fles kun je twee liter drinken, terwijl van de andere fles bietensap een halve liter volstaat. Dagelijkse substantiële overdosering van nitraat is vooral voor kinderen gevaarlijk.”

“De houding van de European Food Safety Agency (EFSA) is vandaag zo dat het vooral de gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode bietensap blijft benadrukken, in plaats van het gevaar. Voor uithoudingsinspanningen is bietensap interessant, omdat dankzij die nitraten de spieren zuurstofefficiënter worden gebruikt. De hartslag blijft ook lager. Ik zie in het gebruik van rode bietensap geen groter gevaar dan in het gebruik van cafeïne of vitamine C. Elk weldenkend mens weet dat overdaad schaadt.”

Kristin MattHyssen / Gazet van Antwerpen / Photo News

NIET TE MISSEN