Agenten vrijgesproken na zelfdoding 17-jarige

Agenten vrijgesproken na zelfdoding 17-jarige

Agenten vrijgesproken na zelfdoding 17-jarige

Print
Rumst - De Antwerpse strafrechter heeft drie agenten vrijgesproken van de politiezone Rupel die terechtstonden voor de onopzettelijke doding van een 17-jarige jongen die zich na zijn arrestatie verhangen had met het touwtje van zijn trui. Zijn familie vindt dat de agenten in de fout gingen omdat ze het touwtje niet hadden afgenomen. De rechtbank meent dat de agenten niet konden voorzien dat de jongeman zichzelf iets zou aandoen.

De feiten dateren van de nacht van 8 augustus 2009. De 17-jarige Dries Lavens kwam met zijn broer en twee vrienden terug van de Graanfeesten, maar onderweg kregen de broers ruzie. Een politiepatrouille zag het gebeuren en kwam tussenbeide. Omdat de jongen zich agressief gedroeg, werd hij opgepakt en overgebracht naar het politiebureau. De agenten fouilleerden hem en namen van hem de spullen af die een gevaar konden opleveren. Daar was het touwtje van de kaptrui niet bij.

Maar toen een van de agenten dertien minuten later ging kijken in zijn cel, bleek dat de 17-jarige jongen zich verhangen had met het touwtje. Twee dagen later stierf hij in het ziekenhuis.

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de agenten niet kunnen voorzien dat hij zelfmoord ging plegen en ook het Comité P zag geen reden tot vervolging. Maar de raadkamer en de familie van Dries zagen dat anders. Volgens de vrienden van Dries had hij bij zijn arrestatie tot drie keer toe geroepen dat hij zich "van kant ging maken." De agenten werden vrijgesproken voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 02/649 95 55. 's Avonds (behalve woensdag en zaterdag) kan je chatten van 19.00 - 21.30 uur op zelfmoordlijn.be

JVB

Foto GVA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio