Vrouwenorganisaties tegen wetsontwerp Di Rupo over intrekken aanvullend pensioen

Verschillende vrouwen- en andere middenveldorganisaties trekken opnieuw aan de alarmbel over een wetsontwerp dat bepaalt dat bij een aanvullend pensioen uit groepsverzekeringen het gespaarde kapitaal volledig toekomt aan de persoon op wiens naam de groepsverzekering staat. Volgens KVLV, Femma, Markant, Viva/SVV, de Gezinsbond en de Nederlandstalige Vrouwenraad werkt dit in het nadeel van partners die hun loopbaan op een lager pitje hebben gezet en uit de echt scheiden voor het aanvullend pensioen uitgekeerd wordt.

evrolix

Het wetsontwerp is van de hand van minister van Justitie Annemie Turtelboom en ligt binnenkort ter stemming voor in het parlement. De kritiek van de organisaties is niet nieuw, maar nu vragen ze in een open brief aan premier Elio Di Rupo om het ontwerp tegen te houden. Sinds het vorige protest hebben nu ook de Gezinsbond en de Vrouwenraad zich bij de critici gevoegd.

Ze argumenteren dat de maatregel de economisch zwakste partner "berooft" van het aanvullend pensioen waar hij of zij nu juridisch recht op heeft. "Als het wetsontwerp wet wordt, komen veel gescheiden partners later in de kou te staan. Wie investeert in de zorg voor kinderen, ouders of de loopbaan van de partner wordt bij een echtscheiding financieel de dupe", zeggen ze. Het zullen volgens de organisaties vooral oudere alleenstaande vrouwen zijn die "in de armoede" worden geduwd.

Het is vanzelfsprekend, luidt het, dat het surplus aan inkomen en pensioen van de ene partner ook ten goede komt aan de andere. Ze vragen zich af of de wetgever blind is voor de realiteit. Volgens de cijfers die ze aanhalen werkt 38 procent van de vrouwen deeltijds, tegenover 5 procent van de mannen. Bij pensionering heeft 18 procent van de vrouwen een aanvullend pensioen, bij mannen is dat 45 procent. Ruim één op de vier gepensioneerde vrouwen overleeft van een inkomensgarantie van 674 euro voor gehuwden of samenwonenden en 1.011 euro voor alleenstaanden.

Belga Foto Belga

MEER OVER Elio Di Rupo

Nu in het nieuws