Spoedberaad in Frankrijk na moord op twee journalisten in Mali

Vier dagen na de vrijlating van Franse gijzelaars in Niger zijn zaterdag twee Franse journalisten in Mali ontvoerd en vermoord. Buitenlandse Zaken in Parijs bevestigde zaterdag de dood van de beide reporters van de zender Radio France Internationale (RFI) in het rebellenbolwerk Kidal. President François Hollande riep zondag een spoedvergadering bijeen in het Élysée. De moordenaars van de beide journalisten behoren tot terreurgroepen "die we bestrijden", zei Buitenlandminister Laurent Fabius na de bijeenkomst.

evrolix

De beide ervaren radioreporters, de 57-jarige Ghislaine Dupont en de 55-jarige radiotechnicus Claude Verlon, werden door vier gewapende mannen aan boord van een terreinwagen in de Noord-Malinese stad ontvoerd. Korte tijd later werden hun lijken ten noorden van de stad gevonden. De twee waren doodgeschoten. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden opgeëist.

Reizen afgeraden

De overval gebeurde toen ze in Kidal de woning van een lid van de Toearegorganisatie MNLA, Ambery Ag Ghissa verlieten, die ze net hadden geïnterviewd. "Het duurde slechts enkele minuten. Ze werden onder bedreiging van geweren gedwongen in de auto te stappen", zei de Toeareg, die getuige was van de ontvoering. Naar verluidt hadden Franse militairen in Bamako de journalisten wegens het gevaar afgeraden om naar Kidal te rijden.

Hollande had zaterdag met de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita getelefoneerd. Beiden hebben verzekerd dat de strijd tegen het terrorisme in het noorden van Mali onverminderd voort te zetten. De zone rondom Kidal in Noord-Mali geldt ook na de Franse militaire interventie begin dit jaar als "grote gevarenzone", waar islamistische rebellen nog steeds actief zijn. Parijs raadt reizen naar Noord-Mali af.

"Schandelijke moord"

EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft de "schandelijke moord" veroordeeld. "We hebben dit nieuws met droefheid en verontwaardiging ontvangen", zei hij zondag op radiozender RFI. De twee reporters hadden al in vele conflictgebieden samengewerkt. Dupont had zich op Afrika gespecialiseerd en was eind juli al met Verlon in Noord-Mali actief om over de eerste ronde van de presidentsverkiezing te berichten.

Vorige woensdag werden vier Franse gijzelaars na een gijzeling van drie jaar in Niger vrijgelaten. De terreurorganisatie Al Qaida in de Maghreb had ze in de omgeving van de stad Arlit ontvoerd. Daar ontgint het Franse energieconcern Areva uraniumerts.

Belga Foto EPA: De twee vermoorde journalisten: Claude Verlon and Ghislaine Dupont

Vastgoed

Jobs in de regio