Editors spelen thuismatch in Sportpaleis

19.000 fans in het Sportpaleis. De grootste zaalshow die Editors voorlopig gaven. En het klikte duidelijk tussen de Britse groep en het Antwerpse publiek. De band uit Birmingham kreeg na het concert een gouden plaat cadeau, voor hun vierde album The Weight Of Your Love.

awillems

"Antwerpen is de perfecte plek om te zijn op een zaterdagavond", bezweert zanger Tom Smith. Veel van zeggen in de hoofdredacteur niet, maar gelukkig wel veel van zingen. En zijn warme stem is de ruggengraat waarop Editors steunen. Sugar is een knappe binnenkomer. Al is het wachten op Smokers Outside the Hospital Doors eer alle handjes op het middenplein de lucht in gaan. Een in rood licht banjerend Eat Raw Meat = Blood Drool brengt ons voor het eerst echt bij de les. A Ton of Love is een mooi staaltje stadionrock -scandeert u mee Desire, Desire!-, de richting waarin Editors schijnbaar willen evolueren.

Terwijl zijn collega's een plaspauze inlassen, blijft Smith moederziel alleen achter met The Phone Book en No Sound but the Wind. Die laatste deze keer niet zoals op de Werchterwei op piano, maar op gitaar. Fans weten wat komen gaat -georkestreerd kippenvel- en zwieren hun filmende smartphones de lucht in. Het akoestische trucje werkt weer. Een vol Sportpaleis maakt geen geluid, behalve dan tijdens de meezingstrofe.

Editors houden niet van franjes en dat doet deugd. Het recente repertoire zit goed gedoseerd verweven in ouder werk. Nieuwe single Honesty plaatst een bombastisch uitroepteken achter dit eerlijke concert. Daarna volgen nog drie puntjes, met een lang uitgesponnen Papillon als finale hoogvlieger.

Stefan LAENEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio