VN-zetel speelt volgens Rutte geen rol in Nederlandse missie in Mali

De Nederlandse ambitie om in 2017 tijdelijk zitting te nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft geen enkele rol gespeeld bij het kabinetsbesluit om 380 militairen naar Mali te sturen. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag duidelijk in het wekelijks gesprek met de minister-president in EenVandaag.

evrolix

Ook een mogelijk gezichtsverlies als Nederland niet had meegedaan aan de VN-missie, speelde volgens de premier geen rol, net zo min als het aanzien van Nederland in de wereld. Geen enkele minister heeft vrijdag in de ministerraad over dergelijke zaken gesproken, aldus de premier.

Hij vertelde dat het kabinet er wel een aantal uren over had gesproken, omdat er veel vragen waren aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Het uitzenden van militairen, met alle risico's van dien is "een zwaar besluit". Het kabinet besloot uiteindelijk mee te doen met de missie omdat Nederland in Mali een zinnige bijdrage kan leveren aan de bestrijding van het terrorisme "in de achtertuin van Europa", aldus de premier. "We doen het omdat we kunnen bijdragen, niet om een ego hier, een benoeming daar, of ons aanzien in de wereld."

Hij prees de Nederlandse commando's als de best getrainde ter wereld en samen met de Amerikaanse Navy Seals en de Britste SAS behorend tot de wereldtop.

Belga Foto EPA

Vastgoed

Jobs in de regio