Leuven zet Mechelse meester in de verf

Niet in Mechelen waar zijn roots liggen, maar in M Museum Leuven loopt nog tot eind februari volgend jaar een grote overzichtstentoonstelling over de Vlaamse Rafaël Michiel Coxcie. Internationaal stijgt de belangstelling voor deze 16de-eeuwse meester sterk.

jrosquin

In de Sint-Romboutskathedraal hangen verschillende schilderijen van Coxcie, en ook de Stedelijke Musea van Mechelen hebben enkele jaren terug met 'Het Oordeel van Salomon' een werk aangekocht dat aan de kunstenaar wordt toegeschreven. "De top van zijn oeuvre is te bewonderen in het Escorial in Madrid. Daarvan hebben wij voor de tentoonstelling werk mogen lenen", zegt professor Koenraad Jonckheere van de Universiteit Gent.

In zijn tijd was de in Mechelen geboren Michiel Coxcie, naar algemeen wordt aangenomen, een van de meest invloedrijke meesters. Zijn talent werd erg hoog ingeschat. Koenraad Jonckheere: "Coxcie kan zonder blozen de vergelijking aan met groten zoals Rafaël waaraan hij zijn bijnaam ontleende, maar ook met Michelangelo en Da Vinci."

Waarom net Leuven uitpakt met een grootste tentoonstelling over Michiel Coxcie is te danken aan Peter Carpreau, afdelingshoofd Oude Kunst in M. "Het museum heeft twee werken van hem, en wilde daar graag iets mee doen. Met M heeft Leuven daar ook de ruimte toe die Mechelen vandaag niet heeft, en zelfs Brugge niet. Om werken als die van Coxcie tot hun recht te laten komen, moet je ze in grote, monumentale ruimtes kunnen hangen. Anders spreken ze niet", legt Jonckheere uit.

Mechels schepen van Cultuur Frank Nobels (m+) geeft graag toe dat hij zo'n prestigieuze expo liever in zijn eigen stad had gezien. "Het is een gemiste kans. Tegelijk wordt opnieuw het bewijs geleverd dat de verbouwing van ons stedelijk museum Hof van Busleyden echt wel nodig is. Zonder kunnen wij onmogelijk werk van internationaal niveau naar Mechelen halen", zegt hij.

Michiel Coxcie, De Vlaamse Rafaël loopt nog tot 23 februari 2013 in M Museum Leuven. Individuele bezoekers betalen 12 euro, wie jonger is dan 26 kan binnen voor vijf euro en kinderen gratis. Tickets en info: www.coxcie.be

SVH Foto: Gil Plaquet

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio