Vlaamse televisiemakers openen expo" Lang leve de tv!"

Dag op dag zestig jaar nadat in Vlaanderen voor het eerst televisie van start ging, heeft Eén-reporter Ben Roelants, samen met VRT-iconen Paula Semer en Luc Appermont, in de Gentse Sint-Pietersabdij de interactieve tentoonstelling over de sterkste programma's van toen tot nu geopend. Het 2.000 vierkante meter parcours van "Lang leve de tv!" is onderverdeeld in zes "studio's", waarin allerlei decors opgesteld staan rond de thema's quiz, humor en show, nieuws en sport, kids, fictie en tot slot lifestyle.

drombouts

"De tentoonstelling combineert een thematisch overzicht van de sterkste programma's van 1953 tot nu, waarvan per decennium de beste fragmenenten in een compilatie getoond worden, met een chronologisch overzicht per decennium van de belangrijkste gebeurtenissen in de televisiegeschiedenis", verduidelijkt Kristin Van Damme (Pièce Montée). Dat historisch overzicht wordt in elke "studio" in een uitvergroot televisietoestel uit die periode getoond, in een huiskamersetting die de sfeer van het decennium uitademt.

De tientallen decors zijn deels origineel, zoals de "kooi" van Morgen Maandag en deels of geheel nagebouwd als stukken verloren gingen. Allerlei originele rekwisieten, kostuums, beelden en foto's helpen jong en oud herinneringen opborrelen. De jonge en oudere bezoeker is vooral aan zet: een pint drinken in het café van" F.C. De Kampioenen", je geliefde kussen op de bekende sofa, een weerbericht lezen, de telefoon van Joske Vermeulen opnemen of aanbellen bij Samson en Gert. In sommige decors kunnen bezoekers een foto van zichzelf nemen, die onmiddellijk op de Facebookpagina "LangLeveDeTv" verschijnt.

"Lang leve de tv!" loopt tot 27 april 2014. De tentoonstelling werd bedacht door de Gentse decorbouwers Pièce Montée en kreeg steun van de VRT en Historische Huizen Gent.

Vastgoed

Jobs in de regio