Uitdoofscenario voor begraafplaats, 600-tal graven al sneller weg

Uitdoofscenario voor begraafplaats, 600-tal graven al sneller weg

Uitdoofscenario voor begraafplaats, 600-tal graven al sneller weg

Print
Waasmunster - Er mogen vanaf volgende week geen nieuwe graven meer bijkomen op de begraafplaats Waasmunster-Centrum. Op korte termijn verdwijnen ook 600 graven en urnen. Aan de basis van dit uitdoofscenario liggen problemen met het grondwater, waardoor de grond op het kerkhof soms erg drassig is.

"We kampen al jaren met deze problematiek. De drassige grond is te gevaarlijk geworden voor het gemeentepersoneel”, motiveert burgemeester Michel Du Tré (CD&V) de beslissing van het gemeentebestuur. De laatste concessies zijn intussen toegewezen. “Het gaat om een periode van 50 jaar. De laatste graven verdwijnen dus pas in 2063. Nabestaanden die een concessie toezeggen, kunnen nog tot dan de zerken van overleden familieleden komen opzoeken. De rest verdwijnt in de loop van de komende jaren.” De gemeente verwijdert een 600-tal vervallen graven en urnen zonder concessie al sneller.

Strooiweide

Om nabestaanden de tijd te geven om grafmonumenten en andere voorwerpen weg te halen, zal het gemeentebestuur een bericht plaatsen aan de ingang van de begraafplaats, het graf zelf, op de gemeentelijke website en in het infoblad. Wat overblijft, wordt nadien weggehaald. De as van ontruimde urnen wordt uitgestrooid op de strooiweide van de begraafplaats. Nieuwe begrafenissen vinden voortaan plaats op de kerkhoven van Ruiter en Sombeke.

Astrid Kevelaers
Foto: Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio