"N-VA-plan is ambitieus, maar onhaalbaar"

Waar is de grote droom van Bart De Wever? Vlaanderen weet het nu: een land zonder premier, waar Brusselaars moeten kiezen tussen Vlaanderen of Wallonië. Politicologen vinden de congrestekst van N-VA ambitieus, maar niet haalbaar.

jrosquin

Lees de congresteksten

“Maandag heeft de partij veel stemmen gewonnen, met onder meer het voorstel het belastingtarief te verlagen van 45 naar 40 procent. Met de congrestekst van woensdag heeft ze volgens mij veel stemmen verloren. Sommige voorstellen gaan zelfs voor N-VA-leden een stap te ver. Dat zul je niemand voor de camera horen zeggen, natuurlijk”, vindt politicoloog Carl Devos (foto rechts).

Hij zegt de partijtop wel te snappen. “Hun voorstellen zijn zeer duidelijk en zeer ambitieus. Het is radicaal, maar intellectueel eerlijk. De partij voert uit wat ze al die jaren heeft gezegd. Als je confederalisme wil organiseren, moet je het doen zoals de N-VA het nu voorstelt.”

Toch: je mag dan nog rechtlijnig zijn, echt haalbaar zijn de ideeën niet, denkt Devos. “Als ze dit na de verkiezingen van 2014 op de onderhandelingstafel leggen, zal het zo goed als onmogelijk zijn om partijen te vinden die hiermee akkoord gaan en kiest de partij eigenlijk voor de oppositie.”

Brussel blijft achilleshiel

“De N-VA zal eerlijk moeten zijn en toegeven dat elk splitsingsscenario stukloopt op Brussel", zegt Dave Sinardet (foto links), politicoloog aan de Universiteit Antwerpen. "Deze congrestekst heeft in elk geval geen oplossing voor de hoofdstad. De partij pleit voor twee belastingssytemen in Brussel, twee systemen van sociale zekerheid en zelfs aparte migratierichtlijnen. Dat is een zwak antwoord op het vraagstuk-Brussel. De hoofdstad is meer dan een optelsom van twee gemeenschappen, maar die realiteit lijkt N-VA niet helemaal te vatten. Natuurlijk redeneert de partij vanuit een oude Vlaamse logica: Brussel als de hoofdstad van Vlaanderen."

Wim Brillouet

Lees ook:
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER