77ste Boekenbeurs met gemengde gevoelens geopend

77ste Boekenbeurs met gemengde gevoelens geopend

77ste Boekenbeurs met gemengde gevoelens geopend

Print
In Antwerp Expo is woensdagavond de aftrap gegeven van de 77ste Boekenbeurs, die donderdag opent voor het grote publiek. Nog tot en met maandag 11 november worden in totaal zowat 160.000 boekenliefhebbers verwacht. Zij kunnen er niet alleen 60.000 titels terugvinden bij 90 standhouders, maar ook heel wat bekende auteurs ontmoeten of genieten van randactiviteiten; zoals het creëren van een gepersonaliseerde boekcover. Zowat alle sprekers hadden het woensdag over de crisis bij de boekhandels en de uitdagingen van de digitalisering.

Een andere blikvanger van het Boekenbeursprogramma wordt de wereldrecordpoging boekendomino op dinsdag 5 november, een evenement dat volgens organisator Boek.be staat voor de samenwerking van de hele literaire keten, van schrijver over uitgever tot boekenhandel en lezer.

Toch kan dat soort nevenevenementen niet op ieders sympathie rekenen, zo bleek uit de toespraak van de laureaat van de Debuutprijs 2013 Christophe Van Gerrewey. Die nam zijn prijs woensdag in ontvangst met een sneer naar de manier waarop de boekenwereld probeert op te boksen tegen de crisis die haar treft.

Van Gerrewey vroeg zich woensdag openlijk af of die boekenwereld zichzelf niet overbodig maakt door te focussen op zaken die helemaal niets meer met kwaliteitsvolle literatuur te maken hebben. "Misschien keren de afhakende lezers wel terug als we hen opnieuw gaan behandelen als intelligente, complexloze en gevoelige mensen", besloot de auteur, die het zich aanpassen aan de wetten van het internet en de digitalisering vergeleek met "een ijsventer die zijn ijsjes op hogere temperaturen aanbiedt omdat er een hotdogkraam in de straat verschenen is".

Belga

Foto Wim Hendrix