Grootste hotel pleit voor toeristisch fonds

Een gedeelte van de opbrengst van de verblijfstaks opnieuw aanwenden voor een toeristisch fonds om Mechelen nog meer te promoten in het buitenland. Dat is wat directeur Yves Vandenbussche van Novotel voorstelt. Het stadsbestuur belooft alvast om extra geld vrij te maken.

Zelfs tijdens de herfstvakantie vinden buitenlandse toeristen steeds vaker de weg naar onze kunststeden, zo meldt Toerisme Vlaanderen. Niet alleen naar toppers zoals Brugge, maar ook naar Mechelen. In een item op het vtm-nieuws waren Nederlandse toeristen uit Tilburg ronduit lyrisch over de Dijlestad. "Nederlanders en Duitsers zijn vandaag onze grootste groep toeristen. Het toerisme is vandaag goed voor dertig procent van onze overnachtingen, maar er is nog potentieel om te groeien. Veel potentieels zelfs", stelt Vandenbussche.

Promoten in Londen

Op de World Travel Market in Londen volgende week wil hij de Britten warm maken voor een bezoek aan Mechelen. "Dat is voor de reissector de belangrijkste beurs ter wereld", zegt de directeur van Novotel Mechelen. Een artikel van Travel Agent Central dat sinds kort online staat, kan hem daar zeker bij helpen. Auteur John Stone omschrijft de Dijlestad als België's onbekende juweeltje, verstopt in de schaduw van Brussel. Yves Vandenbussche: "Wij betalen sinds dit jaar een taks van 3,4 euro per overnachting aan de stad. Voor ons alleen is dat jaarlijks 100.000 euro per jaar. Misschien kan de stad naar het voorbeeld van Oostende een deel van dat geld opnieuw in de promotie van het toerisme pompen? Niet alleen de hotels, maar de hele lokale economie vaart daar wel bij."

MICE-stad

De directeur van Novotel ijvert voor de oprichting van een toeristisch fonds, met een bestuur waarin zowel de hoteliers als de lokale overheid een stem heeft. "De jongste twee jaar stel ik een enorme dynamiek vast bij Toerisme Mechelen. Samen kunnen we nog veel meer mooie dingen doen voor de stad. Mechelen promoten als MICE- stad voor meetings, incentives, congressen en evenementen om een voorbeeld te noemen. Ook voor Lamot zou dat een goede zaak zijn", legt Vandenbussche uit.

Het budget voor 2014 is nog volop in opmaak, maar schepen van Toerisme Frank Nobels (m+) belooft nu al extra middelen voor toeristische promotie. "Daarmee spelen wij in op een suggestie van mijnheer Vandenbussche. Alleen weet ik niet of het juridisch en boekhoudkundig mogelijk is om die centen in een fonds te stoppen. We zijn daar bij de stad niet zo vertrouwd mee, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden", reageert Nobels. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) zegt zich bewust te zijn van het belang van de toeristische sector in zijn stad. "Daarom willen wij volgend jaar ook extra inzetten op zakentoerisme en op het aantrekken van gezinnen met kinderen", vertelt hij.

Lees hier het artikel van Travel Agent Central.

SVH

Foto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio