"NSA luisterde ook telefoongesprekken in Vaticaan af"

NSA luisterde ook telefoongesprekken in Vaticaan af

"NSA luisterde ook telefoongesprekken in Vaticaan af"

Print
De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft ook telefoongesprekken in het Vaticaan afgeluisterd. Zo zouden in Rome onder andere telefoontjes van de aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Bergoglio, voor diens verkiezing tot paus in maart, onderschept zijn. Dat berichtte het Italiaanse weekblad Panorama, dat in het bezit is van de familie van ex-premier Silvio Berlusconi, woensdag op zijn website.

Volgens Panorama zouden ook katholieke bisschoppen en kardinaals van 10 december vorig jaar tot 8 januari 2013 afgeluisterd zijn. De NSA had ook de benoeming van een nieuwe voorzitter voor het Instituut voor Religieuze Werken, beter bekend als de bank van het Vaticaan, in het vizier. De Duitse advocaat Ernst von Freyberg kreeg in maart de leiding over de bank, die onder meer het verwijt kreeg onvoldoende te ondernemen tegen het witwassen van crimineel geld. De Duitser kreeg de opdracht voor meer transparantie te zorgen.

Google en Yahoo

Eerder berichtte de Washington Post al dat de NSA wereldwijd heeft ingebroken in de datacentra van de internetconcerns Google en Yahoo. Hierdoor kon de spionagedienst de mails van honderden miljoenen gebruikers verzamelen.

Miljoenen gegevens zouden onderschept zijn en van de netwerken van Yahoo en Google naar het hoofdkwartier van de NSA verstuurd. Het programma met de naam MUSCULAR verschilt van het spionageprogramma PRISM van de NSA dat eerder dit jaar aan het licht kwam en wereldwijd voor ophef zorgde. Via toestemming van het gerecht kan de geheime dienst zich met PRISM een rechtstreekse toegang verschaffen tot internetcommunicatie via verschillende aanbieders.

Google en Yahoo reageren in de Washington Post verbaasd en ongerust op de nieuwe onthullingen en zeggen dat ze niet op de hoogte waren.

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws