1/2

Turtelboom bezoekt Antwerps Hof

"De strafuitvoeringsrechtbanken bevoegd maken voor de straffen onder de drie jaar, zal zo'n 10 miljoen kosten. Het staat voorlopig niet op de agenda van de regering." Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vandaag (woensdag) bij haar bezoek aan het Antwerpse Hof van Beroep.

Voor het eerst in de geschiedenis bezoekt een minister van Justitie de vijf hoven van beroep om in een openbare zitting zelf haar beleid inzake strafuitvoering toe te lichten. Dat werd door de Antwerpse magistratuur enorm gesmaakt.

Bouwbedrijf Denys

De minister herhaalde dat België tegen juli 2014 10.274 gevangeniscellen zal hebben, tegen slechts 8.422 in 2008. In onze regio gaat de gevangenis van Beveren in maart open voor 312 plaatsen. Nog tegen de jaarwisseling begint de bouwfirma Denys met de bouw van de gesloten interneringsinstelling op Linkeroever voor 180 psychiatrisch gestoorde criminelen. Denys bouwde eerder al een soortgelijke instelling in Gent.

Boven de zes maanden

De minister beklemtoonde dat alle straffen boven de zes maanden voortaan worden uitgevoerd en dat in België de wachtlijsten voor enkelbanden, alternatieve straffen en probatie zo goed als weggewerkt zijn.

Normaal gezien zal niet meer de minister, maar de strafuitvoeringsrechtbank vanaf 1 januari 2015 beslissen over vrijlatingen van veroordeelden met straffen van minder dan drie jaar. "Ik ben daar voor, maar het zal minstens 10 miljoen extra kosten en momenteel zit het niet in de regeringsplannen".

Braziliaanse brousse

De talrijk aanwezige magistraten deden ook allerlei voorstellen. Zo vond advocaat-generaal Patrick Boyen dat de verjaringstermijn van zware misdaden zoals moorden wel eens mocht verhoogd worden, omdat nu sommige moordenaars aan hun straf proberen te ontsnappen "door onder te duiken in de Braziliaanse brousse".

Veel technische vragen waren er ook over de toepassing van de enkelbanden. "Is het wel normaal dat de gevangenisstraf tot een derde wordt herleid en dan omgezet wordt in een enkelband", vroeg iemand. De minister antwoordde dat een enkelband als straf niet moet worden onderschat. "Sommige dragers ervan vinden het zelfs zwaarder dan een celstraf".

Ze beklemtoonde dat vanaf volgend jaar een enkelband een voorlopige hechtenis zal kunnen vervangen, als de onderzoeksrechter dat wil. Momenteel loopt daarvoor een experiment.

In antwoord op vragen van procureur Marc Rubens (Hasselt) zegde minister Turtelboom dat de gerechtskosten - o.a. die voor tolken - onverklaarbaar de pan uitswingen. Ze zegde dat in twee Waalse arrondissementen, die vlak naast elkaar liggen, het ene "tot 100 keer meer gerechtskosten heeft dan het andere. Daar moet iets aan gedaan worden".

JDW

Foto Photo News, Jan Heuvelmans

Nu in het nieuws