Groen: "N-VA kiest dan toch voor revolutie"

Groen: N-VA kiest dan toch voor revolutie

Groen: "N-VA kiest dan toch voor revolutie"

Print
Groen-fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke (foto) toont zich heel ongerust in een eerste reactie op de plannen van de N-VA voor de toekomst van België. "N-VA wil dus toch een revolutie en geen evolutie. Het Belgische niveau zal veel zwakker staan tegenover zijn deelstaten dan de Europese Unie tegenover de lidstaten", klinkt het woensdag in een persbericht.

"N-VA noemt dit confederalisme maar eigenlijk is het dus separatisme", aldus nog Van Hecke. "Geen enkele andere partij zal over deze verregaande plannen willen onderhandelen omdat hierdoor onze burgers en bedrijven voor jaren communautair zullen worden gegijzeld. Al die tijd zouden we er met z'n allen sociaal en economisch op achteruit gaan."

Lees ook: N-VA wil bijna alle federale bevoegdheden én premier weg

Jarenlange communautaire discussies

In de congresteksten schrijft N-VA dat communautaire discussies geld, tijd en energie verspillen. Van Hecke stelt dat de N-VA zelf plannen lanceert die jarenlange communautaire discussies garanderen. "Op een moment dat er een economische, sociale en milieucrisis woedt, is hierover gaan onderhandelen wel het laatste dat de politiek moet doen", klinkt het. "Wat we nu nodig hebben is een beleid dat de levensomstandigheden van mensen verbetert en hen meer welvaart en minder vervuiling oplevert."

"Onwerkbaar Brussels model"

Het model dat de N-VA uitwerkte voor Brussel, veroordeelt Groen als onwerkbaar en onvoorstelbaar complex. Dat mensen verplicht moeten kiezen voor een stelsel, wordt een administratieve nachtmerrie, aldus Van Hecke.

In de voorstellen weegt het Belgische niveau - zonder een rechtstreeks verkozen parlement, met amper bevoegdheden en een "mini-regering" - veel lichter dan het EU-niveau, klinkt het nog. "Zelfs de lidstaten van de Europese Unie kennen veel meer macht toe aan het EU-niveau dan N-VA vanuit Vlaanderen wil toekennen aan het Belgische niveau. Dit toont aan dat dit eigenlijk geen confederatie is zoals de N-VA wil laten uitschijnen, maar een separatistisch model met een centraal niveau dat vederlicht weegt", zegt Van Hecke.

Foto: Belga

.

Nu in het nieuws