Chinese politie: "Terreurdaad op Tiananmenplein"

Chinese politie: Terreurdaad op Tiananmenplein

Chinese politie: "Terreurdaad op Tiananmenplein"

Print
De politie van Peking heeft het dodelijk incident voor het keizerlijk paleis op het Tiananmenplein voor het eerst omschreven als een terreurdaad. Tien uur na de aanslag werden maandagmiddag al vijf verdachten opgepakt, aldus de politie.

Ze hebben hun medeplichtigheid aan de aanval op het Plein van de Hemelse Vrede al bekend. In de uitgebrande terreinwagen voor de Verboden Stad trof de politie benzine, twee messen, ijzeren staven en een vlag met extreme, religieuze inhoud aan. Onduidelijk is waarom de autoriteiten zolang met hun informatie hebben gewacht.

Uit de verklaring van de politie blijkt nu duidelijker wat maandag is gebeurd. In een met jerrycans benzine geladen auto zaten een man, zijn echtgenote en zijn moeder. Vanuit een zijstraat reden ze via de stoep het Tiananmenplein op. Ze versnelden en reden door de mensenmenigte totdat ze voor de ingang van het keizerlijk paleis tegen een brugpijler tot stilstand kwamen. Dan staken ze de benzine in de auto aan, en de wagen brandde uit recht onder het enorme portret van revolutieleider Mao Zedong. Naast de drie inzittenden kwamen ook twee toeristen om. Veertig mensen liepen verwondingen op. Volgens de Chinese media werden woensdag nog toeristen en politieagenten in ziekenhuizen in Peking behandeld.

De politie arresteerde dinsdag nog vijf verdachten. Bij hen werden messen en minstens een vlag met een oproep tot de jihad in beslag genomen. Ze hebben bekend dat ze bij de voorbereiding van de aanslag hebben geholpen. De namen van de verdachten en de daders wijzen er op dat het om Oeigoerse moslims gaat.

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws