Poetin lost Obama af als machtigste man ter wereld

Poetin lost Obama af als machtigste man ter wereld

Poetin lost Obama af als machtigste man ter wereld

Print
De Amerikaanse president Barack Obama is niet langer de machtigste man ter wereld. Dat vindt althans het Amerikaanse zakenblad Forbes. Hij moet de hoogste eer dit jaar laten aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin die "de controle over Rusland nog meer naar zich heeft toegetrokken", zo luidt het.

Sinds zijn aantreden in 2009 was de eerste plaats voor Obama op het jaarlijkse lijstje van Forbes bijna vaste prik geworden. Alleen in 2010 had de toenmalige Chinese president Hu Jintao hem kunnen overtreffen. Volgens Forbes lijkt de periode van Obama dat hij de indruk geeft een "lamme eend" te zijn, echter vroeger te zijn ingezet dan gewoonlijk voor een president die twee termijnen doet.

Merkel

De Chinese president Xi Jinping staat op de derde plaats, voor paus Franciscus, de hoogste nieuwkomer in de lijst, en Duits bondskanselier Angela Merkel, die afgetekend de machtigste vrouw ter wereld blijft. Maken de top-10 vol: Microsoft-stichter Bill Gates, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke, koning Abdullah van Saoeid-Arabië, voorzitter van de Europese centrale bank Mario Draghi en Walmart-topman Michael Duke.

Forbes gebruikt naar eigen zeggen vier criteria voor de lijst die sinds 2009 jaarlijks wordt opgesteld. Hoeveel macht heeft iemand over andere personen? Hoeveel geld controleert hij? In hoeveel sferen ter wereld is hij machtig? En, gebruikt hij zijn macht actief? Volgens het zakenblad heeft de lijst niet de bedoeling definitief te zijn, maar moet ze aanzetten tot discussies.

Belga
Archieffoto AFP

Nu in het nieuws