1 / 2

Miljoeneninjectie voor Handelsbeurs

De Vlaamse Erfgoedkluis investeert 3,75 miljoen euro in de restauratie en exploitatie van de Handelsbeurs, vlakbij de Antwerpse Meir. Daarover werd een akkoord bereikt met de nv Mopro Invest III. "Hierdoor wordt de toekomst van de Handelsbeurs op lange termijn veilig gesteld", zo stelt het kabinet van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois in een persbericht.

jrosquin

De statige Handelsbeurs, een prachtig historisch gebouw in neogotische stijl met revolutionaire 19e eeuwse elementen, was tussen 1531 en 1997 een effectenbeurs, maar stond sindsdien te verkommeren.

Moeilijke financiering

In augustus 2012 werd bekend dat de Handelsbeurs in de Twaalfmaandenstraat zou worden omgebouwd tot een evenementenruimte. Al in januari 2013 werd echter duidelijk dat de projectontwikkelaar zijn juridische en financiële verplichtingen niet kon nakomen.

De Vlaamse Erfgoedkluis komt nu tussenbeide en investeert 3,75 miljoen euro om deze Antwerpse parel in zijn oorspronkelijke schoonheid te herstellen.

Semipublieke evenementenruimte

Bedoeling is om van de Handelsbeurs een semipublieke evenementenruimte te maken, met in de aanpalende Schippersbeurs een restaurant. In de oude gebouwen van de dienst bevolking in de Lange Nieuwstraat komt een hotel van de internationale Marriott keten. Een nieuwe, rendabele invulling moet voor de nodige middelen zorgen om het noodzakelijke onderhoud en beheer te doen, zodat de toekomst van de Handelsbeurs op lange termijn kan worden veilig gesteld. De eerste restauratiewerken gaan van start begin 2014.

Het is meteen het eerste project van de Vlaamse Erfgoedkluis, een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de vzw Herita. Het is een rollend investeringsfonds voor het erfgoed in onze regio.

JR Foto's GVA en Patrick De Roo

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio